29 Şubat 2020 23:30

Şiddet uygulayan devlet

Şiddet uygulayan devlet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Birkaç yıl önce “Hammer and Hoe: Büyük Buhran Sırasında Alabama Komünistleri” adlı ustaca yazılmış kayda değer bir kitap okudum. Birden fazla ödül kazanan eser, 1990 yılında Kuzey Carolina Üniversitesi tarafından yayımlandı. Yazarı, Los Angeles’taki Kaliforniya Üniversitesinde Amerikan tarihi profesörü olan ABD’li ünlü Tarihçi Robin Davis Gibran Kelley’di.

Kelley, kitabında Güney Alabama’daki Afro-Amerikalı işçilerin büyüleyici mücadelesini anlatıyor. Bu işçiler, 1930’larda sendika kurarak zor işler karşılığında birkaç kuruş daha fazla kazanabilmek için mücadele ettiler. İşçilerinin daha iyi ücret istemeye cesaret etmelerine kızgın olan büyük toprak sahipleri, acımasız baskı, terörist yöntemler ve devlet şiddeti ile karşılık verdi. Bu saldırılarını güçlendirmek için Ku Klux Klan gibi beyaz terör örgütlerinin desteğini açıkça kullandılar.

İşçi hareketi tarihindeki bu kasvetli zamanlar, yakın zamanda, üniformalı polis memurlarının Santa Cruz’daki Kaliforniya Üniversitesinde öğrenci derneklerine saldırdığı ve öğrencilerin bir kısmının kemiklerinin kırdığını duyduğumda aklıma geldi. Bu şiddet eylemlerinin sebebi öğrencilerin ellerindeki paranın büyük kısmını konut kirası için harcamak istememeleriydi. Bu sorunda yalnız değildiler, son yıllarda Kaliforniya’da kira fiyatları birçok kez artmıştı.

Tabii ki, Kaliforniya’daki bir okuldaki direnişe karşı polis şiddeti 1930’larda Alabama’daki siyah işçilere yönelik ırkçı şiddete eşit olamaz. Bununla birlikte, o zamanın mücadelelerini bugünün mücadeleleriyle birleştiren şey, sadece yaşam koşullarını iyileştirmek için mücadele eden insanlara karşı en acımasız devlet şiddetinin kullanılmasıdır. 

Şimdiki özel durumda, Kaliforniya’da yaşayabilmek için çabalayan öğrenciler sadece kiralarını ödeyebilmek ve yaşamak için yeterli geriye sahip olmakla ilgileniyorlar! 

Baskıya rağmen, Kaliforniya’daki bu mücadele bir protesto hareketine dönüşecek gibi görünüyor. Hepimizi kucaklayacak güce dönüşebilecek bir hareket.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa