27 Şubat 2020 00:06

Erdost'a veda

Muzaffer İlhan Erdost

Fotoğraf: Derya Kaya

Paylaş

Muzaffer İlhan Erdost, bu dünyaya dün (25 Şubat 2020) veda etti. Birkaç gün önce Şekibe Çelenk’in cenazesinde bulunmuş ve bir veda konuşması yapmıştı.

Çok değerli bir düşün insanıydı. Birçok özelliği olan bir insandı. Veteriner Hekim, Ressam, Şair, Yazar, Yayıncı, Gazeteci, Devrimci-Sosyalist Düşün İnsanı ve İnsan Hakları Savunucusu.

İHD’nin kuruluş çalışmalarına katılmıştı.

Ankara’da Onur Çarşısı’nda bulunan Ekin Bilar’a ait ofiste yapılan toplantıda, kurulacak derneğin adının ne olması gerektiği tartışmaları sırasında toplantıdaydı. O toplantı, İHD’nin 17 Temmuz 1986 tarihinde kurulmasından birkaç ay önce yapılmıştı. İnsan Hakları Derneği adında karar kılınmıştı o gün.

İHD’nin tüzüğü 3 ay sonra iade edilmiş, bazı değişiklikler yapılmış ve tüzüğün onaylanmasından sonra şubeler açılmaya başlanmıştı.

İHD’nin Ankara Şubesinin İlk Başkanı Güngör Aydın’dı. Muzaffer ağabey, Güngör Bey’den devraldı başkanlığı, sonra o da görevi 1991 yılında bana devretti. Halef selef ilişkimiz oldu yani.

Muzaffer ağabeyin başkanlığı altında ben de İHD Ankara şube sekreterliği görevinde bulundum.

Beni Ankara işkence raporu yazmaya teşvik eden Muzaffer ağabeydi. 1988, 1989, 1990 yılları Ankara işkence raporlarını onun teşvik ve yönlendirmesi ile yazmaya, hazırlamaya çalıştım. O raporları yayımlanacak hale getiren, onları kitaplaştıran ve işkenceye dair değerlendirme yazıları yazan Muzaffer İlhan Erdost idi. Benden daha fazla emeği vardır o rapor ve kitaplarda.

Bir işin üslubunca yapılması için danışılacak ilk akla gelen kişilerdendi. Son derece çalışkan, tertipli, disiplinli ve üretken bir insandı. Olaylara geniş açıdan bakabiliyordu. Dünyaya ezilen ve sömürülenler, hakları ve özgürlükleri ihlal edilenler penceresinden bakıyordu.

İHD Genel Merkezinin ilk hazırladığı raporlardan olan cezaevleri raporunu da Muzaffer ağabey yazmıştır. 1990 yılında Türkiye İnsan Hakları Vakfı kurucuları arasında yerini aldı.

Muzaffer İlhan Erdost’un uzun yürüyüşü, belleklerde çok derin izler bırakarak sona erdi.

Güle güle Muzaffer ağabey…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa