16 Şubat 2020 00:21

"Sadece" ve kendileri

Açılmış birçok kitap

Fotoğraf:pixabay

PAZAR
Paylaş

Hayat bu ya, unutmakla anımsamak arasında gidip geliyor insan. 94 yılı ama hangi ay anımsamıyorum; “Gençliğin Sesi” dergisinde ilk yazım yayımlandığında altında imzam da yoktu. Hem yazmanın kolektif bir şey olduğunu öğrendiğimde çok daha gençtim. Enver Gökçe üzerine yazmıştım. Bu sıralar yine Enver Gökçe üzerine çalışıyor ve yanlışıyla doğrusuyla bir şeyleri daha anlaşılır kılmaya çabalıyorum. Dünyayı değiştirecek şeyler değil elbette ama ulaştığım bilgilerle yeni bir Enver Gökçe okuması yapabiliriz diye düşünüyorum. Küstahça belki; ama neden olmasın. Bu vesileyle gidip “Ülkü” dergilerini karıştırdım. Benim arşivimde yok efendim “Ülkü”, ne münasebet. Kütüphaneler var bu araştırmalar için. Bakarken ve bakarken, soruya yanıt ararken “Köyden Köye” üst başlıklı sayfada “Çit Köyü” başlıklı düzyazısını buldum. Bazı şairlerin çok az düzyazı yazması ne kadar kıymetli. Enver Gökçe de bunlardan. Yazıyı tarayıp yanıma aldım. Word dosyasına çekip orijinalinden karşılaştırarak okuduk ve Yeni e’nin şubat 2020 basımında, 40. sayısında usulüne uygun bir dipnotla yayımladık.

“Sadece” çıkmazı

“Yeni e’nin Şubat sayısında (…) Enver Gökçe’nin daha önce sadece ‘Ülkü’ dergisinde yayımlanan ‘Çit Köyü’ yazısı yer alıyor.”

Basın bülteni girişinde böyle demişiz. Böyle dedik. “Sadece” demekle halt ettik ve o günden bugüne “Ülkü” dergisinden başka bir yerde yayımlanmadığını söylemiş olduk haliyle. Oysaki derginin dipnotuna bakınca orada nereden hangi sayıdan, hangi sayfadan alındığı yazıyor sadece. Eee bülten yayımlandı ve telefonlar çaldı, “sadece” yanlış dedi bilenler. Heyecanı ve hızı hesaba katmak lazım ve düzeltmek için girişimde bulunmalı ama heyhat… Üstadımız elinde baltayla daldı satırlarımız arasına. Sosyal medya hesaplarından birinde derginin basın bültenini, 4 Şubat 2020’de paylaşan Turgut Çeviker’e yorum olarak şöyle yazdı Tahir Abacı: “Enver Gökçe’nin köyünü anlatan söz konusu yazısı ‘sadece’ Ülkü’de yayımlanmış değildir. Birkaç yıl önce, ‘yasakmeyve’ dergisinde ‘Şairler Kahvehanesi’nin Enver Gökçe bölümünde bütün olarak yayımlandığı gibi, 2018’de çıkan ‘Şairler Kahvehanesi’ kitabımda da aynen yer almaktadır. Edebiyatı izlemeden edebiyat dergisi çıkarmanın hal-i melalini göstermiş bu ‘sürpriz’. Çok selam.”

Edebiyatı izlemeden “Yarına Doğru” dergisinin Nisan 1974’te çıkan 6. sayısının 32. sayfasında başlayan “Enver Gökçe’nin Köyünde” başlıklı yazısını okumuştum sayın Abacı’nın. Hatta inanmak güç ama aynı derginin ilk sayısının giriş yazısını ve sonraki sayılarda muhtelif yazıları da okumuşluğum var. Kim inanır, buna değil mi? Bahsettiği, gurur ve haşmetle “kitabım” dediği “Şairler Kahvehanesi” kitabını da Binali Duman’ın şahsıma armağan ettiğini belirteyim. O yazıyı “yasakmeyve” dergisinde okuduğumu iddia edemem. Okumadım da diyemem. Okuyup unutmak gibi bir m/eziyet söz konusu ben kulunuzda. Bir hatırlatma yapmakta fayda var sanırım, Sayın Abacı adını verdiği kitabında Enver Gökçe’nin “Çit Köyü” başlıklı yazısını 235. sayfada “Enver Gökçe köyünü anlatıyor” başlığıyla ve kaynak belirtmeden yayımlamış. Yazının sonunda Enver Gökçe imzası var. Sanırsın ki, Enver Gökçe hususi bu kitap için yazmış yazıyı. Hem yazının başlığını değiştirip hem de kaynak göstermeden yayımlamak edebiyatı takip edenler açısından yeni bir şey olmasa gerek.

Sayın Abacı ile ortak dostlarımız var, kısa bir süre önce telefon görüşmesi yaptık, iletişim bilgilerimiz var, dünyaya farklı pencerelerden bakmıyoruz, gökyüzümüz var… Ama galiba kendisi hepimizden biraz daha gergin. Eminim biliyordur, eminim arşivinde vardır, eminim dilbilgisi hatalarının altını bile çizmiştir. Celil Denktaş’ın Yaba Yayınları’nca Kasım 2011’de 1. Basım’ı yapılan Berceste Mısraı Yazan Komünist: Enver Gökçe kitabından bahsediyorum. Kitabın 28-31. sayfalarında Enver Gökçe tarafından kaleme alınan “Çit Köyü”nün tamamı yayımlanmış.

Tahir Abacı gergin ve üstten bakan tavrıyla eksiği gidermek, yanlışı düzetmek adına sosyal medyada kendince yorum yapmış olabilir. Edebiyat ne zamandır sosyal medyada yorum olarak kavranıyor emin değilim. Abacı, kendi kitabı ve yazdığı derginin adını veriyor sadece ve tarih olarak 2018’i okuyoruz. Celil Denktaş, 2011’de yapmış Abacı’nın yaptığını. 1974 yılında “Ülkü” dergisine gönderme yapan Abacı, 2020 yılında yaptığı yoruma sadece kendi yazılarını referans veriyor. Neden ki?

Abacı bizi uyarmak veya dikkat çekmek amacıyla değil, kendisinden bahsedilmediği için mi yorum yapmak zorunda hissetmiş. Eksiği gidermek, yanlışı düzeltmek değil maksat. Basın bültenindeki “sadece” çok fazla şey anlatıyor evet. Yanlış ve hatalı; “Enver Gökçe’nin ‘Çit Köyü’ başlıklı yazısı şimdiye kadar sadece ‘Ülkü’ dergisinde yayımlanmamıştır, düzeltir özür dileriz” diye bir yorum ekleyemedik o yorumun altına maalesef.

Bilmiyorum… Belki Cengiz Gündoğdu “İnsancıl”ın bir sayısında, İsmet Aslan “Berfin Bahar”ın bir başka sayısında, efendim ne bileyim Özgen Seçkin “Damar”ın bir sayısında yayımladı “Çit Köyü”nü. Basın bülteninde bile olsa kesin bir dilde konuşmak hata, evet. Hatanın basın bülteniyle sınırlı kaldığını, dergi sayfalarına girmediğini aktarmaya tekrar gerek yok sanırım. Yine de ve her şeye rağmen bize “Edebiyatı izlemeden edebiyat dergisi çıkarmanın” halleri üzerine yukarıdan nasihat veren Abacı’nın başka kaynaklardan değil sadece kendi yazdıklarında bahsetmiş olması niyetini ortaya koymaktadır.

Edebiyatı izlemek, Tahir Abacı’yı izlemekten mütevellitse, bir zamandır izlemiyor olduğumuz doğrudur. Objektif olmak istiyorsa, kendinden başka kişilerin yazdıkları hakkında da en azından yedi yıl önce yazılan kaynaklar hakkında, referans vermesi yol gösterici olabilirdi. Kitabı yeni baskı yaparsa Enver Gökçe’ye ek yaptığı sayfaya kendi başlığını değil Çit Köyü başlığını atabilir ve belki Ülkü dipnotunu da ekleyebilir bu vesileyle. Sosyal medyada yaptığı “aman beni görün, yazdıklarımı okuyun” feveranı işe yaramaz; yoruma yorumdan ibaret kalır. Kendini ciddiye almak, başkalarının hafife alınması gerektiği anlamına gelmez. Biri de kalkar şöyle yazar: Yav he he... Yazıktır. Vesselam.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...