01 Şubat 2020 23:05

MOVE 9 üyesi 40 yıl sonra serbest

MOVE 9 üyesi 40 yıl sonra serbest

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Move örgütünün üyesi olan Delbert Africa, 8 Ağustos 1978’de grubun Philadelphia’daki toplum merkezine polis baskını düzenlenmesinden beri hapisteydi. Dokuz erkek ve kadın (Move 9), 30 yılla ömür boyu arasında hapis cezasına çarptırıldılar. Delbert, kırk yıldan fazla bir süre sonra, 18 Ocak’ta Pensilvanya’da Dallas Eyalet Hapishanesi’nden özgür bir adam olarak çıkabildi. Şimdi 73 yaşında olan politik tutuklu, Move örgütünün diğer üyeleri tarafından karşılandı: Ramona, Pam, Jeanette, Janine, Moe, Mary, Carlos ve Consuela Afrika. Erkek ve kız kardeşleri, onu ölen Move kurucusunu anan “Yaşasın John Africa!” sloganıyla selamladılar. Delbert’in keyfi yerindeydi, onu sevinçle karşılayanlarla şakalaştı ve yanlarında getirdikleri sandviçlerden tattı.

8 Ağustos 1978, Batı Philadelphia’nın Powelton bölgesindeki Move binasına saldırılan korkunç bir gün olarak her zaman belleklerde kalacak. Yüzlerce polis; erkek, kadın ve çocuğun saklandığı bodrumun duvarlarına binlerce kurşun sıktı. Onları kurşun bombardımanıyla çıkaramayınca bodrumu basınçlı suyla doldurdu, içerdekiler kendilerini savunacak durumda değillerdi, ölümden zor kurtuldular. Delbert, üstü çıplak, kolları yukarıya doğru açılmış şekilde evden ayrıldığında birkaç polis memuru yumruk ve tüfek dipçikleriyle vurarak onu yere devirdiler, başına sayısız tekme attılar. Bu aşırı polis şiddetinin görüntüleri televizyonda yayınlandı. Ancak, üç polis memuru yıllar sonra Delbert’e yönelik saldırı nedeniyle adalete teslim edildiğinde, cezalandırılacakları konusunda endişelenmeleri gerekmiyordu.

Yargıç Stanley L. Kubacki video kanıtlarını görmezden geldi ve Şubat 1981’de polis memurları Charles Geist, Terrence Mulvihill ve Joseph Zagame’in suçsuz olduklarına hükmetti. Delbert’e sert davranılmasının nedeni olarak onun kaslı bir vücuda sahip olması gösterildi. İronik bir şekilde, üç polis memurundan birinin mahkum edilmesinin onun açısından daha iyi olacağını söyleyebiliriz çünkü beraatinden birkaç hafta sonra vuruldu. Ciddi şekilde yaralandı ve hayatının geri kalanını tekerlekli sandalyede geçirmek zorunda kaldı. Katil, onun gibi bir polis memuru olan karısıydı.

Delbert Africa 42 yıl tutukluluktan sonra tekrar özgür. Avukatı Brad Thomson, Delbert’in denetimli serbest bırakılması kararını değerlendirirken, “Move 9 kurtuluş hareketinin onlarca yıldır söylediklerinin doğrulandığını, tutukluluklarının devamının haksız olduğunun görüldüğünü” söyledi. Şimdi sonuncu Move 9, Charles “Chuck” Afrika parmaklıklar ardında ve dayanışmaya ihtiyacı var. Chuck da geçen ay şartlı tahliye kurulunun önündeydi. Avukat Thomson: “Kısa sürede serbest bırakılacağı konusunda iyimseriz” dedi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa