19 Ocak 2020 00:17

Aptallar İmparatorluğu

Aptallar İmparatorluğu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu satırlar yazılırken, ABD emperyalizmi Ortadoğu’daki başka bir savaşa doğru tehlikeli adımlar atıyor. Bunun nedeni İranlı General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi. Süleymani, bölgede sekiz yıl süren, sekiz milyon insanın hayatını kaybettiği Irak ve İran arasındaki korkunç savaş başladığında genç bir adamdı. Şiiler, ona duydukları saygıyı, savaş sırasında uzun süre hayatta kalması nedeniyle “yaşayan şehit” adını vererek ifade ettiler. ABD hükümeti onu ve yoldaşlarını İHA tarafından taşınan bir füze ile öldürdü.

2003 yılında, önde gelen ABD’li politikacılar ve istihbarat örgütleri Irak’ta kitle imha silahları bulunduğu yalanlarını yaydılar ve bunu askerlerini ülkeye, savaşa, göndermek için bahane yaptılar. Uzmanların “ABD’nin modern tarihindeki en büyük dış politika hatası” olarak eleştirdiği bir karmaşaya vardılar. Savaş, trilyonlarca doları yuttu ve binlerce Amerikalıyı öldürdü. Bölgede başta Irak sivil halkı olmak üzere milyonlarca kurban verilmesi ABD, İran İslam Cumhuriyeti ve böylece bölgedeki Şiilerle ABD arasındaki düşmanlığı güçlendirdi. Bugün, ABD’nin gücü azalırken İran’ın siyasi gücünün arttığı görülebilir. En kötüsü, ABD’li siyasetçilerin Irak’a karşı savaş macerasından ders çıkaramamaları ve hegemonyalarını dünyaya dayatmaya devam etmeleri.

Askeri güç yıkıcı ve çok nadir yaratıcıdır. ABD’nin Vietnam Savaşı’ndaki yenilgisi, bir ülkenin askeri olarak daha güçlü olmasına rağmen savaşı kaybedebileceğini gösterdi. Irak ve Afganistan’a karşı yapılan savaşlar, her zaman en güçlü olanların değil, çaba ve azim sahiplerinin hedeflerine eriştiğini ortaya koydu. General Süleymani’nin öldürülmesine yanıt olarak Irak parlamentosu 6 Ocak 2020’de ABD birlikleri de dahil olmak üzere tüm yabancı askeri birliklerin ülkeden çekilmesini gerektiren bir karar aldı. Emperyalist güçler yalnızca görünüşte de olsa işgal altındaki ülke adına hareket ettikleri sürece tolere edilir. ABD ise bu görünümü koruyormuş gibi bile davranmadı. Sonuç olarak, Iraklılar ABD’nin varlığından iyice bıktılar. Tüm bunlar ABD’nin birliklerini Afganistan’dan geri çekmek üzere olduğu bir dönemde gerçekleşmekte. Bu devasa kayıp verilen savaşlarda ne kazanıldı, ne kaybedildi? Artık savaşılan ülkelerde Amerika Birleşik Devletleri’nden daha fazla nefret ediliyor ve belki de Ortadoğu’da yeni bir savaş başlamak üzere.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...