31 Aralık 2019 23:24

Hoş geldin 2020

Paylaş

Yeni yıl mesajları, ortak beklentilerimiz hakkında ipuçları sunar. Bu yıl da öne çıkanlar, 'sağlık, huzur, barış, mutluluk, umut'. Mesajlarda çokça yer alan bu anahtar kelimeler sağlığın akademik tanımı ile son derece uyum içinde.

Sağlıklı kalabilmek bugün itibarı ile bazılarımız için daha da zorlaşacak. Kimler mi onlar: Genel Sağlık Sigortası (GSS) primini ödeyemeyenlerimiz. Malum işsizlik, yoksulluk, iflas nedeni ile GSS primini ödeyemeyen milyonlar var aramızda. AKP'nin her seçim sathında yaptığı borç affı, yapılandırma, geçmişi de kapsayan prim oranında indirim 31 Mart seçimlerinde de uygulandı. Ve dananın kuyruğu bugün koptu. An itibarı ile GSS prim borcu olanlar tetkik, tanı, tedavi olanaklarından mahrum artık.

Türk Tabipleri Birliğinin (TTB) de belirttiği üzere, adeta bir seçim rüşveti olarak 31 Mart seçimlerinden bugüne değin uygulanan "Prim borcu olan GSS’lilerin kamu sağlık kuruluşlarından bedeli ilgili sağlık kuruluşunun döner sermayesinden karşılanmak üzere ücretsiz yararlanması kararı" sona ermiş oldu.

Oysa emek örgütlerinin de savunduğu üzere sağlık temel bir haktır, dolayısı ile prim temelli değil vergi temelli olmalıdır.

Sağlık, hastane duvarlarına hapsolacak bir başlık değil elbet. O yüzden SGK benzeri kurumlar (eskinin SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) sağlık vadedemezler. Onlar, hastalık hallerimizin tanı/tedavi sigortasıdır.

Gerek birey, gerekse toplum olarak sağlıklı kalabilmek esas meselemiz olmalı. Bu da ancak sosyal ve siyasal iyilik hali ile mümkün. Bu iki şartın yerine getirilemediği zamanlarda ne nitelikli bir bağışıklama yani aşı programı mümkündür ne de sağlıklı bir çevre. Boşuna değil böyle zamanlarda çevreye duyarlı halk kesimlerinin karşısına devletin silahlı kadroları ile duvar örülmesi.

Ve sağlık için barış: Sanırım susadık. Barış olmadan sağlıklı nesiller mümkün değil.

Barış: Zor ama imkansız değil. Umudumuz baki.

Yeni yılda sağlık, huzur, barış, demokrasi dileklerimle...

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...