18 Aralık 2019 00:01

Dans, halay, müzik: Kalori

Dans, halay, müzik: Kalori

Fotoğraf: Envato

Paylaş

En son ne zaman halaya durduk ya da dans ettik? Hatırlamakta zorlanıyorsak ufaktan da olsa kilo fazlası, biraz da göbek her birimiz için hiç de uzak ihtimal değil.

Egzersizin en makbulü eğlenerek yapılan olsa gerek. Yine, doğayı hissederek yapılan aktiviteler en sıhhatlisi. Misal: Uzun kır yürüyüşleri.

Sağlıklı oluş hedefimizi nicedir rakamlarla ifade eder olduk. Yiyip içerken, gezip tozarken kalori sayımı sıradanlaştı. Bu bakış açısıyla tempolu halaya durmanın 1 saatte 350-400 kalori, doğa yürüyüşlerinin 450-550 kalori yaktığını söyleyebiliriz.

Sadece halay değil, tüm dans türleri iyi bir egzersiz biçimi. Dans ederken harcanan kalori yaşa, kas kitlesinin yoğunluğuna, süreye, tempoya göre elbette farklılıklar gösteriyor. Yine müziğin ritmi yaptığımız harcanan enerji miktarını belirleyebiliyor.

Yeni nesiller için egzersiz, müzik, dans, spor nicedir “kurs alma” olarak ifade edilir oldu. Tüketim toplumu olarak doğaya, yaşama, sağlığa ulaşmada ‘tüketici’ kılındık. İşte o yüzden daha kiloluyuz, bir o kadar da daha kolay şeker, kalp ve hipertansiyon hastası oluyoruz.

Avrupa’nın 2018 yılı obezite şampiyonu bir ülkede yaşamak: PISA testlerinde okul çağı çocuklarının hasılı eğitim sistemimizin başarısızlık öyküsü ile obezite öykümüz paralel.

Okul, yetmedi dershane, etüt, birebir özel ders: Odaya kapanma, hareketsizlik, gelsin kilolar, yani obezite.

Bir o kadar da miskinleşiyoruz sanki. Çay almak için bile mutfağa gitmeye üşeniyoruz: Çaylar artık odada. Ve elbette daha kiloluyuz.

Araba yıkatmaya gidip seyreden insanlar olduk. Oysa kendimiz yıkasak fazla kilolarımızdan kurtulmanın kapısını aralamış olacağız. Obezite için yaşam tarzlarımızı gözden geçirmeliyiz. Yoksa çok geç olabilir.

Otobüsten bir durak önce inmek, asansör yerine merdiven kullanmak, yakın değil uzak bakkalı tercih etmek, odada içme suyu bulundurmayıp her defasında mutfaktan almak, daha az gıda tüketmek için yemekte sol eli kullanmak ufak ama sonuç aldırıcı ayrıntılar.

Ama en önemlisi yaşamdan keyif alarak kilo vermek: Dans etmek, halaya durmak, sokakta futbol oynamak, şarkı türkü söylemek, dağlara doğru yol almak.

Düğünlerde masaları kaldırmakla başlamalı belki de! Müzik ve dansı seyirlik olmaktan çıkarmanın çokça gerekçesi olsa da şimdi baş sıraya obeziteyi koyma zamanı...

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...