16 Aralık 2019 00:01

Howard Zinn'e saygı

Howard Zinn'e saygı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

1980 yılında, birlikte kitap yazdığım Stephen Vittoria ile tarihçi Howard Zinn (1922-2010) ve başyapıtlarından “Amerika Birleşik Devletleri-Bir Halkın Tarihi” kitabı hakkında konuşmuştuk.

İkimiz de Howard ve eserlerinin hayranıydık, hâlâ da öyleyiz. Her şeyden önce, tarihin tabandan, kitleler tarafından yazılması gerektiği fikrine değer veriyoruz, yani ortalama insanlar barış, adalet ve gerçek insan hakları için hareketler düzenleyerek bir ulusun tarihine önemli katkı sunuyorlar.

New York’ta, Brooklyn’in kiralık kışlalarında bir işçi ailesinin çocuğu olarak büyüyen Howard Zinn, oradaki insanların bir parçasıydı ve işçi sınıfının hümanist ideallerini benimsedi.

Genç bir profesör olarak, Jim Crow’un ırkçı yasalarının geçerli olduğu güney ABD eyaletlerinde çalıştı ve Georgia Atlanta’daki siyah kadınlar için açılmış olan Spelman Koleji’nde siyah öğrencilerin oy hakkı talep ettikleri için dövüldüğü ve tutuklandığını gördü, yaşadı.

Georgia ve başka yerlerde sivil haklar hareketinin gelişimini kuşbakışı izlemesine neden olan bu olaylar, gözlerinin önünde gelişen tarihi egemenlerin anlattığı gibi değil gerçek haliyle görmesi gerektiğini öğretti.

Deneyimleri ona Amerika Birleşik Devletleri’nin gerçek tarihini öğrenme, yazma ve araştırma konusunda ilham verdi.

Ve Howard Zinn’in çalışması, Stephen Vittoria ile birlikte Amerika Birleşik Devletleri tarihini kendi perspektifimizden yazmak için bize de esin kaynağı oldu.

Sonuç ortaya çıktı, okurlarımıza da esin kaynağı vermek istediğimiz “Murder Incorporated” (Cinayet Şirketi ) üçlemesi yayınlanmaya başlandı.

Birinci kitap 2018’de çıktı, projemizin ruhunu hissettiren ikinci kitap bu yıl yayımlandı. Ayrıca, bu üçlemenin Howard Zinn’in politik duruşunu, ruhunu da taşıdığını düşünüyorum.

Zinn’in Stephen Vittoria ve benim araştırmalarımızdan gurur duyacağına eminim. İkinci cilt sadece iyi yazılmış değil, aynı zamanda bazı yaşanan mizah örneklerini ve hepsinden önemlisi gerçekleri içeriyor.

Bu, dünyayı emperyalizme odaklanmış gözlerle gören halkların bakış açısıyla anlatan bir hikaye.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...