03 Aralık 2019 00:10

DAY-MER’in 30. yılı ve Liverpool liman işçileri

DAY-MER’in 30. yılı ve Liverpool liman işçileri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Tarih önemli olduğu kadar temel bir bilim dalıdır da. Tarihin materyalist anlayışına sahip değilseniz, dünü sultan ve krallarla, cenkleriyle açıklamaya çalışır ve tabii açıklayamazsınız. Sonuç ne mi olur, sarayınızın merdivenlerini kimi bornoz giyinip kimi peştamal sarınmışa benzeyen cengaverlerle süsler işi komedi filmlerine döndürürsünüz. Özetle, açıkladığınızı sanır, ama fatihlere ve fetihlerine sevdalanmakla kalır, “Yeni Osmanlı” der, bugünü açıklayamazsınız. Bununla kalsa iyidir; tarih, anılar toplamı olmayıp geçmişten geleceğe ders aktarımına yol verdiği için geleceği hiç kestiremez, anılarınızla güncel içinde dönüp durursunuz. En fazlası kaba bir taklitçilikle bir oraya bir buraya savrulur, kendinizi en güçlü sandığınız durumda batmaktan kurtulamazsınız.Tarihi iyi bileceksiniz. Tarihi yapanlar bile bilmeyebilirler çoğu kez. Hele kendi tarihinizi bilmeden olmaz.Geçenlerde bir arkadaşımız öldü. Tabii ki, hele Kenan Evren ya da Özal gibilerinden değilse, ölenin ardından kötü konuşulmaz. Herkes bilir. Ama kötü konuşulmaz diye olmadık abartılarla gerçeklerin de alt-üst edilmemesi gerektir. Kişiler, örneğin kendilerini tanımladıkları gibi değil, oldukları gibi anılmalıdır. Devrimciyse devrimci. Değilse değil. THKO’nun kurucularındansa örneğin, öyle, değilse değil. Sonuçta herkes gidecek ve tarih hükmünü verecek, bir şekilde yazacaktır. Deniz’i ve Sinan’ı, Hüseyin’i ve Yusuf’u THKO kurucuları devrimciler olarak kayda geçirmiştir tarih. Kısa ömürlerine çok ama çok şey sığdırmakla kalmamışlar, kimsenin itiraz edemeyeceği şekilde tarihi yapmışlardır da. Zorlamayla olmaz, olmuyor! Ben yazdım diye tarih yazılmıyor!Geçtiğimiz pazar Londra’da göçmen örgütü DAY-MER’in 30. yılı şarkılar ve türkülerle kutlandı. Hepsi birbirinden güzel sesleriyle sanatçılar geceye renk kattılar. Hele 11-18 yaş arası yıldızlar korosu… Kim bilir hangileri geleceğin tarihini yapanlardan olacak. Göğüsleri kabarttılar.30 yılın emeğiydi konu olan. Kolektif emek. Ve asıl kolektif emek tarih yapıcısıdır. Tarihin motoru sınıf mücadelesidir çünkü.İngiltere’nin Türkiyeli göçmenlerinin örgütü DAY-MER’i var edenler, yad ellerde işçi sınıfının ve mücadelesinin bir parçası olmuşlardı. Hemen tümü tekstil işçiliğiyle başlamışlar, proleter devrimciliğin ve enternasyonalizmin epey bir hakkını vermişlerdi. Bir belgesel video hazırlamışlar. 30 yılın ardından, 20’li yaşlardaki gençlerin saçları ağarmış. 4-5 yaşında olanlar bugün örgütlerini yönetiyor.

Sendikacı konukları vardı. Ancak iki konuk özeldi. Kevin Robinson ve Billy Jenkinson. İki Liverpool liman işçisi. 1995-96’da işten çıkarılmak istenen ama uzun süre direnen 500 liman işçisinden ikisi. Dok işçilerinin grevi büyük olay olmuştu İngiltere’de ve tartışmasız tarih yazmışlardı. Kevin konuştu gecede. Selamlayan Billy ise, Liverpool futbol takımının ünlü golcüsü Robbie Fowler’in kendileri için imzaladığı fotoğrafı armağan etti DAY-MER’e. Fowler, attığı golün ardından formasını sıyırıp atletindeki destek sloganıyla dok işçilerini selamlamıştı.

Tarihtiler. DAY-MER’lilerin Londra’dan Liverpool’a sık sık yaptıkları grev ziyaretlerine öyle alışmışlardı ki, davul-zurnalı bu destek ziyaretlerini sadece işçiler değil neredeyse tüm Liverpool hatırlıyordu. İşçiler de yanıtsız bırakmamışlardı bu ziyaretleri, onlar da Türkiye’ye, örneğin Antep Ünaldı işçilerinin grevine destek olmaya gitmişlerdi. Unutamıyorlardı. “Savaş gibiydi, İngiltere’de hiç görmediğimiz kadar askerle polisi Antep’te gördük” diyorlardı.

Tam 23 yıl geçmişti grevlerinin üzerinden. Şimdi 70’lerini devirmişlerdi. Kolay değildi.

Kucaklaştılar DAY-MER’lilerle. Yanlarında bir çanta dolusu fotoğraf getirmişlerdi. Anı doluydular. Emekli kahvehanelerinde anlatmıyorlardı ama. Hâlâ mücadelenin içindeydiler, DAY-MER’e desteğe gelmişlerdi. Sınıf mücadelesi verenler emekli olmazlar. Önemlisi; hep devrimci kalırlar.

Kim inkar edebilir grevci Liverpool dok işçilerinin mücadelesini? Kim “Hayır, onlar değildi” diyebilir? “Yazdım” sananlar ya da etrafları yazmaz tarihi, ne sultanlar ne Süleymanlar! Tarih ise, hep doğrusunu yazar.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...