17 Kasım 2019 00:10

Gerçek derin devlet

Gerçek derin devlet

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ABD’deki politik muhafazakarlar arasında, Barack Obama’nın başkanlığının şimdilere kadar süren kalıcı büyük etkisi üzerine bir terim kullanılıyor: Derin devlet!

Herhangi bir demokratik karar alma sürecinin göz ardı edilmesi anlamında kullanılan terimi şimdi kullananların iddiası ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinden bu yana Beyaz Saray üst düzey yetkilileri ve FBI personelinin Trump’a sürekli saldırılarda bulunduğu yönünde.

1960’larda FBI ajanlarının siyah özgürlük hareketinin liderlerinin ardına takılması, attıkları adımı kontrol etmesi, FBI Başkanı John Edgar Hoover tarafından bu konuda yapılan aşağılayıcı, iftira şeklindeki yorum ve açıklamalar kimseyi rahatsız etmemişti.

Seçilen senatörlerin veya ABD Kongresi tarafından onaylanan yetkililerin altında, hayatlarını devlet kurumlarında geçiren kemikleşmiş bir bürokrat tabakası var. Onlar devletin bekasını sağlayan sütun işlevini görüyorlar. Görevleri başkanların geliş ve gidişlerini gözlemek ve yapacakları işlere müdahale etmek. Antik Roma İmparatorluğu’nda imparatora hizmet etmeyi ve onu korumayı taahhüt eden ordunun seçkin pretoryan muhafız birliği vardı. Görevi esas olarak imparatoru korumak olsa da farklı bir üne sahipti: İmparator aklını yitirirse ya da imparatorluk için bir tehlike haline gelirse, Pretoryanların onu sessizce ortadan kaldırmasına izin verilirdi. Roma’nın tarihi, muhafızların kendi saflarından birini tahta çıkarmak için neler yapabileceklerinin örnekleriyle doludur. Bu nedenle pretoryanlar imparatorun koruyucuları olmaktan çok imparatorluğun koruyucularıydı.

Belki de ABD tarihinde buna benzer emperyal bir ana tanık oluyoruz. Ekim ayında Ukrayna skandalında Trump aleyhine tanıklık etmek için ortaya çıkan isimsiz Whistleblower’ı (Çalıştığı kurumla ilgili bilgi sızdıran kişi) hatırlayalım. New York Times, onun başkana karşı bürokratik tabakadan olduğunu yazdı. Whistblower’ın avukatı ise müvekkilinin “gizli servis çalışanı” olduğunu söyledi. Devlette, o dönemin başkanını savunanlardan daha güçlü, daha dayanıklı ve daha başarılı olan güçler var. Onlar, siyasi liderleri satın alan ya da ortadan kaldıran, hükümetleri deviren ve kukla yönetimleri yabancı ülkelerin tahtına yerleştirenler.  Bu güçler başkanların ve kongre üyelerinin gelişini ve gidişini yakından izliyor. Ve bir saat kadar güvenilir şekilde çalışıyor, sessizce tik tak tik tak yapıyorlar. Başkanlığının ilk gününden beri kendilerini azarlayan ve hakaret eden Donald Trump hakkında ne düşünüyorlar acaba?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...