10 Kasım 2019 00:04

Kavanaugh olayı

Kavanaugh olayı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bu yılın temmuz ayında ölen eski ABD Yüksek Mahkemesi hakimi John Paul Stevens (1920-2019), son kitabında yargıç Brett Kavanaugh ile ilgili bazı ilginç şeylere dikkat çekti. Kavanaugh eskiden Washington D.C. bölgesinde bir bölge mahkemesi hakimiydi ve 2011’de Bluman /Federal Seçim Komisyonu’na karşı davasında kararı alan üç federal arasında yer almaktaydı.

Kavanaugh’un dediğine göre, davada Benjamin Bluman ve Asenath Steiman “ABD vatandaşı olmasalar ve yalnızca geçici olarak ülkede ikamet etseler de” ABD seçim kampanyası sürecine katılma hakkına erişmek istiyorlardı. Federal hakim, ayrıca onların “Federal ve eyalet seçimlerinde adaylara bağış yapmak, ulusal siyasi partileri ve parti dışı siyasi grupları desteklemek ve özellikle ABD seçimlerinde adayların lehine veya aleyhine harcama yapmak için” çaba harcamakta olduklarını belirtiyordu.  Kavanaugh tarafından açıklanan kararla Federal Bölge Mahkemesi davayı reddetti.

2014’te yayınlanan “Altı Değişiklik: Anayasayı Nasıl ve Neden Değiştirmeliyiz” kitabında Stevens büyük bir coşkuyla hukukçu Kavanaugh’u anlatmaktaydı. Onun çalışmasını ihtiyatlı olarak niteliyor, hakimleri arasında olduğu Bluman kararından alıntılar yapıyor ve bu ifadeyi onun ve diğer hakimlerin renkli fotoğraflarıyla belgeliyordu. Altı Değişiklik, Stevens’ın ABD Anayasası’ndaki bazı önemli noktalarda değişiklik yapılması için önerdiği altı ek maddeyi içeriyor.  Bunlar arasında, “acımasız ve olağandışı cezaları yasaklayan” ABD Anayasası’ndaki sekizinci ek maddenin ihlali anlamına gelen ölüm cezasının kaldırılması da yer alıyor.

Stevens’ın kitabı, 2018 yazında ABD Başkanı Donald Trump’ın Kavanaugh’un ABD Yüksek Mahkemesi hakimi atanması önerisine karşı süren sert tartışmalardan birkaç yıl önce çıkmıştı. Kavanaugh’un ahlaki sadakatinin bulunmadığı iddiası, Senato Yargı Komitesi oturumlarındaki atmosferi bulanıklaştırdı. Uzun süre önce yazılmış olmasına rağmen, kitap Kavanaugh’un ABD’deki en yüksek mahkemenin diğer üyeleri tarafından nasıl görüldüğü hakkında fikir veriyor. Sonunda, 6 Ekim 2018’de, ABD senatosundaki Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’ın 50’ye karşı 48 oyuyla Kavanaugh’un ataması onaylandı. Bu onay 1881’den bu yana Yüksek Yargıtay’a hakim atanmasında en az oy farkıyla alınan karar oldu.

John Paul Stevens, 34 yıldan fazla bir süredir bu en yüksek ABD mahkemesinin üyesiydi. Kitabının ortaya koyduğu gibi, zaman içinde önceki görüşlerinin bir kısmı değişti. 1976’da “Gregg Georgia eyaletine karşı” davasında ABD’de ölüm cezasının tekrar uygulanması doğrultusunda oy kullandı. Ancak son yıllarında, “devlet tarafından onaylanan cinayetlerin gittikçe artarak döneme uygun olmayan hale geldiğini” söyledi. Eski baş hakim Byron White ile birlikte “toplumsal ve politik açıdan marjinal nedenlerle gereksiz yere insan hayatının yok edilmesinin orantısız olduğu”na ikna oldu ve ölüm cezalarının sekizinci ek maddeyi ihlal ettiği yönünde oy kullandı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...