20 Ekim 2019 00:13

Trump görevden alınır mı?

Trump görevden alınır mı?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Medyada düzenli olarak ABD Başkanı Donald Trump ve Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasındaki bir telefon görüşmesinden söz ediliyor. 25 Temmuz 2019 tarihli görüşmelerinde Trump’ın, Zelenskiy’den Demokrat Partiden Joseph Biden ve oğlu Hunter Biden’a karşı soruşturma yürütmesini istediği belirtiliyor. Baba Biden, ABD’nin Barack Obama döneminde (2008-2016) başkan yardımcılığı yaptı ve şu anda 2020 başkanlık seçiminde Trump’ın en dişli rakibi olarak görülüyor.

Trump’ın, Zelenskiy’den Biden ve Ukrayna gaz şirketi Burisma Holdingin yönetim kurulundaki oğlu Hunter’la ilgili yolsuzluk iddiaları hakkında bilgi vermesini talep ettiği açıklandı. Washington’daki politikacılar, Trump’ın potansiyel rakiplerini araştırmak için bir yabancı hükümet görevlisinden istekte bulunmasından rahatsızlık duyuyor. O zamandan beri, medya beklenti dolu haberlerle sarsılıyor, çünkü Trump döneminde ilk kez görevden alma sözcüğü ortalıkta dolaşıyor.  

Bu gerçekte ne anlama geliyor?

Trump dönemini sona erdirme konusunda canlanan umudu yok etme riskini göze alarak üzülerek de olsa bunun pek bir anlamı olmadığını söyleyeceğim. Bilindiği gibi Eski Demokrat ABD Başkanı William “Bill” Clinton’a karşı (1993-2001), 1998’de “Lewinsky skandalı” nedeniyle görevden alınma girişiminde bulunuldu, ancak başarısız oldu. Baş düşmanı Newton “Newt” Gingrich’in siyasi kariyeri aniden sona erdi ama Clinton’ın popülerliği daha da arttı. Temsilciler Meclisi Başkanı olarak Georgia Eyaleti Cumhuriyetçi Kongre Üyesi Newt, Clinton’ın görevden alınma davasında başrol oynamış ve “görevden alma”nın başarısızlığa uğramasıyla yok olup gitmişti.

Temel olarak, görevden alma, Temsilciler Meclisinin ABD Başkanı aleyhinde bir suistimal davası açılmasına ilişkin basit çoğunluk tarafından karar vermesinden başka bir şey ifade etmiyor. Bunun ardından, ABD Senatosunda duruşmalar yapılıyor. Senatörlerin üçte ikisi kabul ederse ABD Senatosu sonunda devlet başkanının görevden alınmasına hükmedebilir.

Bununla birlikte, Trump söz konusu olduğunda, Cumhuriyetçi senatörlerin kendi adamlarını devirmek zorunda kalmaları için daha ciddi suistimallerin ortaya çıkması gerekir. Tabii ki, mevcut durum temelden değişebilir. Ama yine de kimse bu konuda bahse girmeye kalkmamalı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...