17 Ekim 2019 00:20

Uğursuz lokma

Uğursuz lokma

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ah şu insanoğlu. Ne yazık ki tarihi yanlış yerden, yanlış bir düzenle başlatan insanoğlu. Basra Körfezi’nin sulak topraklarında filizlenen medeniyet(?). “Medeniyet” diye kurulan, kralıyla, ruhbanıyla, sömürülen işçisiyle, kutsal hayat kadınıyla ilk devlet. Beş bin yıl sonra, 21. yüzyılda “Hep daha fazlasını iste” ile sonuçlanan ilk tohum. Milyarlarca yıllık devasa evrenin mercimek tanesi büyüklüğündeki toprak parçasında geçireceğimiz 60, 70 yıl için birbirimizi yediğimiz medeniyet ve “Ben diğerlerinden üstün, soylu ve akıllıyım, onlar çalışır ben yönetirim ve sahip olurum.” diye ortaya çıkan Büyük İskenderler, Sezarlar, Sargonlar. Daha o ilk kıpırdandığında durdurulamayan, başı ezilemeyen insan egosu.  Ama en çok da ah o, “Bu işten ben de payıma düşeni alırım, bildiğim sınırlarıyla dünyayı kutsal amaçlarım için altını üstüne getirir, insanoğlunun ve kızının canına okurum” diyen az sayıda namussuzun daha ilk pisliklerinde kafalarını ezemeyen büyük çoğunluk. Her duyduğuna, her gördüğüne, her dokunduğuna inanan, başının, beyninin beyaz hücreleri grileşmiş büyük çoğunluk. İstese ta 5 bin yıl geriye gidip filmi baştan kurgulayabileceğini ve bu gücünün üretmekten ve tüketmekten geldiğini bilemeyen, bildirilmeyen, susan büyük çoğunluk. Ah o, kutsal savaşların soğuk demirlerinde ebedi mutluluğa ulaşacağı masalı ile uyutulmuş şövalye. Ah, o zamanın dünyası Ortadoğu’yu kana bulayıp, tebalarının kanlarında ellerini yıkayan, zoru görünce ilk anlaşmayı yapan Afrikalı Ramses, Anadolulu Muvattalli. Ramses’in savaşında canını rahiplere adayan, bilmem hangi tanrının kollarına sığınıp, evini, çocuklarını Muvattalli’nin bu bencil davasına kurban eden demir yürekli adam. Ah Musa... Ramses’ten kaçarken Kızıldeniz’i yaran Musa. Buralar bana vaat edildi diye insanları evinden, topraklarından eden Yuşa. Savaşlar, savaşanlar. Hep daha fazlası için dünyanın canına okuyan, 60 milyon insanı ölüme götürürken Mozart dinleyen diktatör.

Biz böyle olduğumuz sürece siz hep var olacak, kirli hedefleriniz için insanların, çocukların, bebeklerin, kadınların, erkeklerin canına okumaya devam edeceksiniz. Beş bin yıl önceye dönüp tarihi tekrar yazamadıkça insanlar, kadınlar, çocuklar, bebekler kendilerinin kutsal sandıkları sizin uğursuz savaşlarınızda çarpışıp, ölmeye devam edecekler.

Ve tarihi yeniden yazacak, kimsenin egosu, bankadaki parası, kadehindeki içkisi, gırtlağındaki o uğursuz lokma için savaşmayı kabul etmeyecek olan torunlarımız;  5 bin yıl geçmişe bakıp bize lanet okuyacaklar.        

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...