28 Eylül 2019 19:24

Aptal izbandut

Aptal izbandut

Fotoğraf: Envato

Paylaş

11 Eylül 2001’deki saldırıların ardından 18 yıl geçmesi, ABD ve müttefik ordularının Afganistan’a girmesi, 2003 yılında Irak’a yönelik yalanlara dayandırılan savaş ve ABD’nin dünyanın değişik ülkelerine askeri müdahalelerinin ardından ortaya atılan soru şu: ABD’nin şimdiki durumu ne? Benim cevabım çöküş durumunda olduğu. Tüm dünyanın da gördüğü gibi, bu ülkenin dünya açısından önemi azalıyor. Çünkü bu ‘yeni ulus’, bu imparatorluk, sadece korku imparatorluğu. Dünyanın geri kalanı ABD’yi ne olarak görüyor? Bilgi ve akıldan yoksun, yıkıcı azgın gücü nedeniyle yürüme zorluğu çeken aptal bir izbandut! Gerçek “büyük devletler”, duyguların yol açtığı savaşlarla uğraşmaz, bölgesel avantajlar veya ham maddeleri kendi kontrolleri altına almak için savaşırlar. Halbuki Afganistan ve Irak’taki savaşlar, duyguların esiri olarak başlatıldı ve  sürdürülüyor. Bu duygu, korku, dünyanın ABD’yi zayıf bir dünya gücü olarak göreceğinden duyulan korku.

George W. Bush hükümeti, şartlar uygun olduğu için keyfi şekilde savaş başlattı. 11 Eylül saldırılarından sonra Batı dünyası ABD’nin yanında yer almıştı ve bir savaş başlatılması durumunda uluslararası destek alınacağı kesindi.

Ama aynı dünya şimdilerde efsanevi ‘güçlü Amerika’yı nerede görüyor, nasıl değerlendiriyor? Şimdilerde, Afganistan ve Irak’ta halkların gözünde kukladan başka bir şey olmayan, kuklacının Beyaz Saray’da oturduğu ABD güdümlü hükümetler var. Öyleyse; bu savaşlar, dünyanın her yerinde ABD’ye karşı düşmanlık yaratmak ve tüm kuşakların nefretle baktığı bir ülke olmasını sağlamaktan başka neye yaradı ki?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...