06 Eylül 2019 19:00

Başarının sırrı

Başarının sırrı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yağız Kaan Erdoğmuş 2019 Avrupa Yaş Grupları Satranç Turnuvasında Şampiyon oldu. Antrenörü Ferhat Kuru’yu telefonla arayıp tebrik ettim, başarılarının sırrını sordum.  Ferhat Kuru, FIDE Instructor, Üçüncü Kademe Satranç Antrenörü. Bursa Nida Satranç Eğitim Merkezinin Sahibi. Öğrencileri beş kez Avrupa Okullar Şampiyonu, defalarca Türkiye Şampiyonu olmuş. Ancak ilk kez Yağız ile Avrupa yaş gruplarında şampiyonluk elde etmiş. Başka bir öğrencisi olan Ela Aslan ise aynı şampiyonada Avrupa beşincisi olmuş. Peki bu başarı tesadüf mü? Ben de ona bunu sordum, şöyle yanıtladı: “Yağız ile iki buçuk yıldır çalışmaktayız. Farklı sosyoekonomik yapılardan, farklı kültürlerden gelen, özel yeteneğe ve satranca karşı özel ilgiye sahip çocuklarla çalıştım. Yağız bu çocuklardan biri, belki de en iyilerinden biri. Öğrencilerimle on bir defa Türkiye Yaş Grupları Şampiyonluğu, altı defa Avrupa Şampiyonluğu yaşadım. Bunun anlamı nedir diye düşünüyorum. Ben şanslı bir antrenörüm ve çok yetenekli çocuklar bana denk mi geliyor? Hayır. Harika bir antrenörüm ve sihirli değneğimi dokundurduğum çocuk şampiyon mu oluyor? Hayır. Tabii ki ‘şampiyon’ özeldir ve tabii ki ben de az biraz antrenörüm ancak; sportif başarının ‘tesadüfi sıçramalardan’ farklı ve daha değerli olarak belli bir standarda ulaşması için sistematik ve çok yönlü çalışmanın gerekli olduğunu düşünüyorum. Örneğin, öğrencilerim gerekli tecrübelere ulaşabilsinler diye sadece öğrencilerimden oluşan takımımızla liglere katıldık ve ikinci lige kadar yükseldik. Henüz yedi yaşında iken Ela’yı ve Yağız’ı diğer abi ve ablalarının yanında kadroya alıp ikinci lig maçlarında oynattım. Bazen kazanıp bazen kaybettiler ama büyüklerle oynadılar, yeri geldi hakemlerle tartıştılar ve beklediğim tecrübeyi kazandılar. Başarı için belki de en önemli detay sporcu antrenör arasındaki sevgi bağıdır diye düşünüyorum. Bu öyle bir şey ki yapay ya da yarım yamalak olamıyor, enerji meselesi.”

Satranç sporcusunun teknik, taktik ve psikolojik olarak doğru desteklenmesinin önemine özellikle vurgu yaptı. Ve bu üç ögeden hiçbirinin diğerinden daha önde olmadığı fikrinde. Sadece taktik çalışmalara saatler ayırmanın, tekniği geliştirmek için sistematize edilmiş, birbirini tamamlayan ve ilerleyen bir konu dizinini takip etmenin yeterli olmadığını, saydığı olmazsa olmazların yanında, doğru zamanda duyması gereken sözleri sporcuya duyurmanın çok önemli olduğunu söyledi.

Maç öncesinde ve maç sonrasında her sporcu (Yaşına, karakterine, rakibin kim olduğuna, sıralamadaki yerine vb. bağlı olarak) birbirinden farklı motivasyonlara ihtiyaç duyduğunu söyleyen Ferhat Kuru, şampiyona sürecini şöyle değerlendirdi: “Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası için Bratislava’da idik. Ben de diğer birçok insan gibi, Yağız’ı kendi grubunun ağır favorisi olarak görüyor ama bunu dile getirmeye çekiniyordum. Çekincem çocuğu yanlış bir motivasyonla yanlış bir ruh haline sokmaktı. Yağız’ı sabah üçte uyandırıp ‘haydi’ deseniz, maç yapmaya hazır bir çocuktur. Aylardır hayalini kurduğu Avrupa Şampiyonası için çok heyecanlıydı. Öyle ki, yolculuk günü ve gecesi hiç uyuyamadığı gibi, ilk tura girerken neredeyse hiçbir şey yiyemedi. Hal böyle olunca motivasyonuna ekstra dikkat etmek gerekiyordu. Sonuçta Yağız üstün becerisi ve birkaç kritik maçta rakiplerinin hatalarını değerlendirerek hayallerimizi gerçeğe çevirdi, şampiyon oldu. Sanırım gelecekte daha önemli işlerde de ismini duymak mümkün olacak.”

Yağız Kaan Erdoğmuş - Khagan Ahmad, Bratislava 2019

 

 Her ne kadar bilgisayar bu konumu siyahın savunabileceğini iddia etse de, Yağız’ın belki de en üstün yönü inisiyatife oynamaktır. Diğer taraftan savunmadaki siyah için en doğru hamleyi bulmak zordur. Hele hele sekiz yaşında bir çocuk için.

52.Şg2!? (“Oyun sonunda altın kural; Aktif Şah!”. Derslerde belki de yüzlerce defa tekrarladığımız kural)

52…Ac8 53.Ac4 Şg7 54.b6 Kb7 55.Şf3!? (Aktif Şah) 55… Şf6 56.Ka8 Ae7 57.Şe4 h5?! (Karşı atak arayışı) 58.g5+!? (No, no, no)  58…Şe6 59.Ka5 (Piyon tutulamaz) Ac6 60.Kc5 Şd7?? (Elli dokuz hamle hemen hemen hatasız oynadıktan sonra maçı bitiren hata. Yağız’ın yorumuyla, “Hayal ettiğim hata”)  61.Kxc6!? Terk (61… Şxc6 62.Aa5 +-) 1–0 (Analiz: Ferhat Kuru)

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...