28 Ağustos 2019 23:10

Ömer

Ömer

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sayın Başkan’ımız “Bize Ömerler lazım” deyince “Eyvah” dedim, “Biz geç kaldık.” Biri kızımın, biri gelinin, iki erkek torunuma da maalesef Ömer ismini koymayı beceremediğimizden treni kaçırdık. Bir de kız torunum var ama o zaten Ömer olsa da bir işe yaramaz. O daha kakasını söyleyemediğinden, büyüyüp siyasete atılana kadar şimdiki devletliler, Allah uzun ömür versin ama, çoktan hakkın rahmetine kavuşmuş veya kenara biriktirdikleri dünyalıkların üzerine emekli maaşlarını eklemekle meşgul olacaklar.

Ömerlerin en ünlüsü Hazreti Ömer. Uzun boylu, gür sesli ve heybetli bir kişi olarak tasvir edilen, peygamberimizden sonra İslam toplumunun halifesi olup, o zamanın önemli gelirlerinden olan savaş ganimetinden her askere düşen pay kadar alan Ömer. Yani bugünkü karşılığı mesela Başkan’ın, bakanların, danışmanların, “Evet efendim, haklısınız efendim” diye arkada dolaşanların, asgari ücret alması, zorla verilen fazladan parayı da almayıp yoksullara dağıtması gibi bir şey. Beyefendilerin yamalı ceketle dolaşması gibi bir şey. Karadeniz’de selde onlarca kişi ölürken “Allahın takdiri” deyip, İstanbul’da 1 kişi ölünce “Başkan tatilde” diye bağırmamak gibi bir şey.

Başkanın neden “Bize Ömerler lazım” dediğini anlamak için Ömer’i de iyi anlamak lazım. Hazreti Ayşe’nin Ömer hakkında “O anılınca adalet anılmış olur” dediği nakledilir. Ebu Yusuf onun halifeliği süresince devlet malından ihtiyacı dışında (Bir lokma, bir hırka) hiçbir şey almamaya dikkat ettiğini, sıradan bir vatandaş gibi yaşadığını yazmıştır. Kaynaklar onun dünya malına önem vermeden yaşadığını anlatır. Ömer kul hakkını korumada çok hassastır. Gündüzleri çarşı, pazarda dolaşıp sokakları kontrol eder, hayvanlara fazla yük yüklenmesini engeller. Devlet işlerinde yaptığı her işin, her emrin yazılı bir kopyasının saklanmasını ister. Onun döneminde devletin harcadığı her kuruş sokaktaki herkes tarafından bilinir, onaylanır.  

Şimdiki Ömerler de böyle olacaksa bu Ömerler sadece Başkan’a değil herkese lazım.

Baktım ülkemizde kaç Ömer var diye. Geçen gün itibari ile 524 bin dört yüz elli üç olmuş Ömerlerin sayısı. Belki şu anda 525 bin olmuştur. Bildiğim bir kaçını saymazsak diğerleri böyledir umarım. Durum öyle gösteriyor ki Başkan’a Ömerler, insanlık alemine de Hazreti Ömer lazım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...