18 Ağustos 2019 00:00

Move örgütü ile devlet arasındaki çatışma bitmedi

Move örgütü ile devlet arasındaki çatışma bitmedi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

On yıllardır haksız yere Pensilvanya hapishanelerinde tutulan Move Örgütü Üyesi Delbert Africa bir haftadır kayıp. 73 yaşındaki Delbert, 8 Ağustos 1978’de Batı Philadelphia’daki örgüt binasına yapılan polis baskını sırasında tutuklanan 9 Move üyesinin en yaşlısı.  

Delbert, 31 Temmuz’dan bu yana kayıp. O zamana kadar Pensilvanya Luzerne County’deki Dallas hapishanesinde tutukluydu. Bacakları aşırı şekilde şiştiği için cezaevi yönetimine hasta olduğunu yazılı olarak bildirdi. Hapishanedeki tıbbi personelin muayenesi sonrası hemen hastaneye kaldırılmasına karar verildi. Ama hangi hastaneye? Şimdiye kadar yakınlarından hiçbiri bunu bilmiyor.  

Delbert’in nüfustaki adı Delbert Orr ancak tüm Move üyeleri gibi o da Africa soyadını aldı. Cezaevinden çıkarılıp kaybedilmesi sonrası Move Örgütünün tüm üyelerinde alarm çanları çalmaya başladı. Hapishaneden hastaneye sevk edilen Phil Africa’yı hatırladılar. Phil, 2015 yılında küçük bir mide enfeksiyonuna bağlı olarak hastaneye kaldırılmış, beş gün boyunca kimseyle görüştürülmemiş, cezaevine döndükten sonra ölüm döşeğinde olduğu söylenmiş ve bir gün sonra da ölmüştü.  

Daha önce, 1998 martında Move Örgütünden Merle Africa, mide enfeksiyonu tespiti yapılarak Pensilvanya’nın kuzeybatısındaki Cambridge Springs hapishanesinden hastaneye sevk edilmişti, İyileşmesi sonrası getirildiği cezaevinde öldü. Bu nedenle Move üyelerinin Delbert’in başına gelebilecekler hakkında duydukları endişe haklı.   

Delbert Africa’yı tanımayanlar ya da 1978 yılında Phladelphia’daki örgüt binasına polis baskınıyla ilgili video çekimini görmemiş olanlar yumruğunu havaya kaldırarak ağır silahlı polislerin karşısında duran bu güçlü adamın nasıl polisler tarafından yere savrulduğunu ve tekmelenip dipçiklendiğini bilmez. Delbert Africa’nın bu görüntüleri Move Örgütü ile devlet arasındaki çatışmanın efsanevi fotoğraflarıdır.

Move Örgütü, Delbert’in kaybedilmesinin ardından destekçilerine Pennsylvania Cezaevi Dairesi Şefi John Wetzel’e telefon edip tutuklu numarası AM 4985 olan Delbert Orr Africa’nın durumunu öğrenmeleri ve ailesiyle ilişki kurmasının sağlanmasını talep etmeleri çağrısında bulundu.

Bu yolla Move, Delbert’in Wilkes-Barre’deki Geisinger Wyoming Valley Tıp Merkezine kaldırıldığını öğrendi. İdrarında kan bulunmuştu, idrar kesesi çalışmıyordu, böbreklerinin aşırı çalışması sonucu barsağı tıkanmış durumdaydı. Bacaklarında toplanan suyun boşalması çok yavaş oluyordu. Delbert’in şuuru yerindeydi, konuşabiliyordu ama güçsüzdü. Delbert’in kızı ve avukatlarına ziyaret yasağı getirildi, tutukluluk dönemi ve hastalık dosyalarına erişmeleri engellendi.

Delbert Africa’nın davası eylül ayında temyiz komisyonunda tekrar görüşülecek. Move, 1978’de tutuklanan Move 9’lusunun yaşayan yedi üyesinin içeride olan son ikisi Edward ‘Chuck’ ve onun tahliye edilme kararı öncesi devletin Delbert’i öldüreceğinden endişe duyuyor.

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...