14 Ağustos 2019 00:00

Bu bayram içmesek mi: Kahve

Bu bayram içmesek mi: Kahve

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Kadim geleneklerimizdendi bayramda kahve içmek. Ne de olsa ‘Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı’ vardı. Ve bilirdik: ‘Kahve Yemen’den gelir’.

 Yemen’i kahve bir de türküsü ile hatırlardık:

“Havada bulut yok bu ne dumandır?
Mahlede ölen yok bu ne figandır?
Şu Yemen elleri ne de yamandır”

Yemen’e dair ilgimiz hâlâ da türkü ve kahve ile sınırlı. Ya bilgimiz? Misal, Google arama motoruna ‘Yemen’ yazınca peşi sıra ülke, türkü ve kahve çıkmakta. Oysa, Yemen kan ağlıyor, ezberimizdeki ‘kırk yıllık hatıra’ ihtiyacı var. Yemen şimdi savaş, kıtlık, açlık, ölüm ve kolera demek. Farkında mıyız? Bu bayramda da afiyetle kahvelerimizi içip, radyodan yayılan Yemen türküsünü yüreğimiz burkularak dinleyecek miyiz: O yüreklerde kolera salgını ve açlıktan kırılan Yemenli çocuklara yer var mı?

Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı var mı hâlâ? Gönlümüzden geçen ‘evet’, ya gerçeklik?

Google ve benzeri arama motorları ilgi ve merakımızın gerçeğe yakın güncellenmiş aynaları. Özellikle de gençliğe dair. Misal Google’da Türkçe ‘kolera’ desek? İlk sırada ‘rapçi Kolera’ çıkıyor karşımıza, ikinci sırada Gabriel García Márquez’in ‘Kolera Günlerinde Aşk’ romanı, bir hastalık olarak kolera ise çok aşağılarda. Koleranın hastalık olduğunu sanki unutmuşuz, yetmemiş bir o kadar da türkülerimizde yaşayan Yemen’i de unutmuşuz. İktidarın medya işgali, KHK ile kapatılan yüzlerce yayın kuruluşu, cezaevinde “Zulme dönüşen” gazeteci mahpuslar bu ahvalin kolaylaştırıcıları arasında.

Google’da İngilizce ‘cholera’ olarak arama yaptığımızda ise ilk on sırada bir hastalık olarak kolera yansıyor ekrana.

Diyeceğim o ki, ne bir hastalık olarak kolera, ne de Yemen’de kolera salgını bizim yüreğimize, bilincimize, gündemimize sirayet etmemiş. Oysa:

• Yemen=Savaş+Suudi ambargosu
• Savaş+ambargo=Kolera+açlık
• Kolera+açlık=Daha fazla sivil ölüm demek.

Yemen’de ikincil, üçüncül ülkelerin bombardıman ve ambargoları eşliğinde bir iç savaş yaşanıyor nicedir. Son beş yılın dünyada en büyük dramlarından birisi.

Bırakın savaşın diğer yıkıcı sonuçlarını sırf koleradan etkilenen tahmini nüfus “1 milyon 2 bin kişi”. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ülkede “Nisan 2017- temmuz 2018 arasında 2 bin 300’den fazla kişinin kolera nedeniyle hayatını kaybettiğini” açıklamıştı ki, geçen ay salgın bir daha nüksetti: 2017 yılından bu yana dördüncü salgın.

Yetersiz beslenme nedeniyle hayatını kaybeden 5 yaş altı çocukların sayısı ise koleradan çok daha yıkıcı: ‘Tahminen 85 bin çocuk ölmüş’. 15 milyon nüfus ise açlıkla baş başa.

Yemen’de açlık ve kolera salgını adeta biyolojik silah misali öldürmeye devam ediyor.

Truva Savaşları’ndan bu yana değişen ne oldu sahi? Homeros, İlyada’da Tanrı Apollo’nun düşman saflarına oklarla vebalı fareler gönderdiğini yazar. Bugün hepimizin gözleri önünde ikincil ülkelerin gıda, ilaç, hijyenik malzeme ambargosu kolera için davetiye çıkarıyor Yemen’de.

Bu bayram ‘ağız tadıyla kahve’ içmenize engel olduysam affola.

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa