10 Ağustos 2019 23:52

Resmin aslı

Resmin aslı

Fotoğraf: Evrensel

PAZAR
Paylaş

YENİDEN

Her gün, yeni bir gün başlat, eskisini at. Yaran sancısa da sık dişini. Yaranı kanatanları düşün. Yürü, arkana bakmadan. Karanlıktan aydınlığa. Her gün. Yeniden.

AĞAÇ, SU, TOPRAK

Sığın ağacın gölgesine, yum gözünü, ışıklar içindeki bir düşe. Dur akan bir suyun başında, aynasında kendini gör, tazelen. Otur toprağa otlarla, çiçeklerle, böceklerle, uçan kelebeklerle, kuşlarla birlikte. Diril yeniden yaşamaya.

SATIŞTA

Dağı, tepesi, ırmağıyla satışta coğrafyamız. Toprağımız, suyumuz, havamız tükeniyor/tüketiliyor, doğamız alt- üst edildikçe. Soluksuz kaldık; susuz, havasız, yersiz, yurtsuzuz. Soluksuz bırakılıyoruz sesimiz çıkmasın diye.

RESMİN ASLI

Resme baktığımızda ya da bir reklam videosu izlediğinizde göz alabildiğine uzanan yemyeşil bir çayırlıkta otlayan inekleri, yanlarında koşuşturan buzağılarıyla görürsünüz. Ta ötelerde bir dağ yamacına yaslanmış kırmızı damlı bir çiftlik evi. Masmavi bir göğün altında. Neşeli çobanlar yanı başında.

Dışardaysa toz duman içinde savruluyor toprak. Ne otlayan inekler, ne otlatan çobanlar. Mavisi kalmayan bir gökyüzü altında. Ev, dağ, ırmak, kır insanlarla birlikte dağılıyor. Durmadan...

MİZAHIN ASLI

Umur Bugay iyi bir yazardı. Olaylara mizah penceresinden bakardı. Mizahını toplumsal, siyasal, ekonomik haksızlıklarla baskıların günlük yaşamımıza yansıyan tersliklerini ortaya koymak için kullanırdı. Bu bakımdan gerçekçi bir yazardır. Eleştirel gerçekçi bir sinema, tiyatro, edebiyat yazarıdır o.

KARPUZ

Elinle tartıp şap şap vurduğunda güzel ses veren bir karpuz, bıçağı dokundurduğunda çatlayıp ikiye ayrılır. Kızıl bir güneş gibi iç ferahlatan bir renk ve tat verir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...