03 Ağustos 2019 22:41

Devrimin kadınları

Devrimin kadınları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Haziran ayının ortalarında, New York’taki uzun süreli destekçilerimden, durumumu uluslararası düzeyde duyurmak için yorulmadan çaba harcayan Uluslararası Mumia Ailesi ve Dostları Birliğinin Sözcüsü Suzanne Ross beni ziyaret etti. Suzanne ile yoğun bir konuşma yaptıktan sonra, Philadelphia’daki Move organizasyonunun kadınlarıyla ilgili bir makale yazmayı düşündüm. Son dönemde çok sayıda Move kadınının; Debbie, Janet, Janine Africa’nın serbest bırakılması nedeniyle bugünlerde bunu yapmamın uygun olduğunu sanıyorum.

Bu kadınların her biri, hayatının 40 yıldan fazlasını Pensilvanya cezaevlerinde geçirmek zorunda kaldı. Bazen, mahkumları disipline etmek için tecrit hücreleri olan rezil “deliklere” kapatıldılar. Kadınların suçu, karşı karşıya kaldıkları adaletsizlikleri sürekli olarak protesto etmeleriydi. Debbie, Janet, Janine ve diğer Move kadınları bana yabancı değildi; 1970’lerde, bir süredir kalmakta oldukları Batı Philadelphia semtindeki Powelton Bulvarı’ndaki 1891 yılında kurulan “Drexel Sanat, Bilim ve Endüstri Enstitüsü” yakınlarındaki Move binasında gazeteci olarak onlarla görüşmüştüm. Daha sonra, şehrin kuzeydoğusunda Holmesburg’daki Philadelphia Islahevi’ndelerken bu kadınlardan bazılarıyla tekrar görüştüm. 1874 yılında Pensilvanya sistemine göre inşa edilen bu ıslahevi 1995’ten beri kapalı.

Move kadınları, polisin 8 Ağustos 1978’de düzenlediği baskın sonrası mahkum edilmelerinden bu yana kırk yıldan daha uzun süre hapisteydiler. Ancak -inanması zor- hâlâ parmaklıklar arkasına girdikleri ilk günkü kadınlardı. Yaşlandılar mı? Tabii ki, değiştiler de. Gerçekçi bir bakışla, hapishaneye girdikleri ilk günden daha kararlı ve inançlı olduklarını söyleyebilirim. Son fotoğraflarına baktığımda oldukça kişisel bir gözlem daha yaptım: Bugün kırk yıl öncekinden daha güzeller. İnanması zor olsa da onları gören herkesin bu konuda hemfikir olacağından eminim.

Kadınların Move organizasyonundaki rolleri üzerine değerlendirme yapıldığında bence, organizasyona öncülük ettikleri basit ama aydınlatıcı bir gerçek olarak ortaya çıkar. Bu örneği, kadın örgütleri olmadıkları sürece, diğer kitle hareketlerinde bulmak imkansız. Move kadınları disiplin, bağlılık, kararlılık ve mücadele azmi konusunda yüksek standartlar belirlediler çünkü onlar “devrimin kadınları”dır!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...