28 Temmuz 2019 00:23

Ateş hattındaki Latin Amerikalılar

Ateş hattındaki Latin Amerikalılar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ABD’de devletin “ötekilere” yönelik, onlar arasında korku ve öfkeye yol açan şiddete başvurduğu dönemler oldu. Beyaz bir Amerika’nın bakış açısı ve tuhaf standartlarıyla “yabancı” olarak görülen insanlara saldırıldı. Bu, 20. yüzyılın başlarında Thomas Woodrow Wilson’un başkanlığı sırasında adalet bakanlığı yapan Mitchell Palmer’in (1872-1936) adını taşıyan Palmer Baskınları sırasında olmuştu. Palmer, 1919-1921 yılları arasında solcu aktivistlere ve Yahudi radikallere karşı bir zulüm ve tutuklama dalgası uyguladı ve Sovyetler Birliği’ne sürgün edilecekleri tehdidini savurdu.

Diğer bir örnek, 1940’larda ABD toplama kamplarında ABD vatandaşı Japonlara yönelik hukuk dışı durumdur.  ABD devleti 1960 ve 1970’lerde Afro Amerikan devrimcileri avlamaya başladı.

Bugün, Latinler, ABD hükümetinin ateş hattındalar. ABD sınırının güneyindeki Latin Amerika ülkelerinden geliyorlar. Ülkelerindeki zulümden ve yoksulluktan kaçan ve ABD’de daha iyi bir yaşam sürdürmeyi ümit eden bu insanlar, ABD’den kovulmalarını ve sınır dışı edilmelerini politik olarak kamuoyuna kabul ettirmek için günah keçisi yapılıyor ve suçlanıyorlar. Bunun nedeni iki kere ikinin dört ettiği bir çarpım tablosu gibi açıklanıyor: Beyazlar arasında Latinoların ülkeyi istila edeceği korkusu kışkırtılıyor.

ABD ve Meksika sınırındaki baskınlar, korkunç koşullarda yapılan ve sürdürülen kitlesel tutuklamalar, Emlak Kralı Donald Trump’ın New York’taki Trump Merkezinde ABD başkanlığına aday olduğunu ilan ettiği Mayıs 2015’te rezil bir Meksika karşıtı söylemle başladı. O günlerden günümüze Beyaz Saray politikasını beyaz seçmenlerin korkularının açıkça istismar edilmesi anlamına gelen bu çizgi belirliyor. Şimdi Trump tekrar aktif bir seçim kampanyasında ve ikinci dönem başkanlığını garanti altına almak için elinden gelen her şeyi yapmakta kararlı. İlk dönem seçilmesinde etkili olan ırkçı nefret politikasının bu sefer de başarılı olup olmayacağını göreceğiz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...