21 Temmuz 2019 01:14

Amerikan yaşam tarzı

Amerikan yaşam tarzı

Fotoğraf: Envato

Paylaş

4 Temmuz’da ABD’nin ulusal bayramı olan Bağımsızlık Günü kutlandığında, çanlar her yerde çalar ve politikacılar kelimenin tam anlamıyla milliyetçi çığlıklar atmaya başlarlar. Yandaş medyalarıyla birlikte, günü “evrensel özgürlük şöleni” olarak kutlarlar, Amerika Birleşik Devletleri’ni Amerika Birleşik Devletleri yapan efsaneleri, bir özgürlük cenneti, adaletin beşiği olduğunu ve elbette Amerikan yaşam tarzını göklere çıkarırlar.

Ancak biz bu fikri ciddiye almamalıyız; çünkü “Amerikan yaşam tarzı” bir efsaneden çok daha fazlasıdır, muazzam bir propaganda yalanıdır. Milyonlarca ABD vatandaşı, bu yılki Milli Bayramı’ı hamburger ve sosisli sandviçle piknik yapmak, ya da kızıl-beyaz-mavi bayrak denizi ile yurtsever geçit törenlerinde figüran olmak gibi geleneksel yollarla kutlarken binlerce mülteci çıplak toprak üstünde oturmak ve yatmak zorunda kaldı. Susadıklarında sokak köpekleri gibi klozetlerden su içmeye zorlandılar. Günün sonunda milyonlarca ABD vatandaşı renkli havai fişekler atıp uykuya gittiklerinde binlerce mülteci haftalardır değiştirmedikleri giysileri ve yıkanmamış vücutlarıyla uyumaya çalıştılar.

Bu, Latin ve Orta Amerika’dan gelen kadın, erkek ve çocuk göçmenlerin, “özgürlük ülkesi” ABD’de nasıl karşılandığını gösteren “Amerikan tarzı yaşam”dır! Hükümet adına özel cezaevi şirketleri tarafından işletilen ve haklı olarak “kamp” olarak adlandırılan yerlerde bir araya getiriliyorlar ve çocuklar da dahil dikenli teller arasına hapsediliyorlar. Bu, bir zamanlar “Yeni Dünya” ya göç etmiş olan Avrupa’dan gelen göçmenlerin torunlarının bugün Güney ve Orta Amerika’dan gelen göçmenlere nasıl davrandıklarının tablosudur ve gerçek ‘Amerikan yaşam tarzı’dır.

Modern dünyanın en zengin ülkesi, onları yola çıkmaktan caydıracağını umarak ülkelerindeki yoksulluk, şiddet ve baskıdan kaçan binlerce insanı hapsediyor. İşte 4 Temmuz efsanesi budur: 4 Temmuz’da bazıları ABD’nin zaferini yüceltip kutlarken, bazıları ah çekip inleyerek sessiz öfkeye ve artan kızgınlığa dayanmak zorunda kaldı.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...