08 Temmuz 2019 00:20

Hareket için zafer

Hareket için zafer

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Haber karanlık gecede parlak bir ışık demeti gibi geldi. “Abolitionist Law Center- Köleliğe Karşı Hukuk Merkezi” (Pittsburgh) ve “People’s Law Office- Halkın Hukuk Bürosu” (Şikago), 21 Haziran 2019’da, yayınladıkları ortak açıklamayla, 40 yıldan beri hapiste olan “Move 9-Hareket 9” grubundan Eddie Africa’nın serbest bırakıldığını müjdeledi. Önce Mahanoy Eyalet Hapishanesinde kalan sonra Phoenix Eyalet Hapishanesine transfer edilen Eddie Africa, en sonunda tahliye edilmişti. Mahanoy’da yıllarının çoğunu geçiren tutsağın şartlı tahliyesi ile ilgili dava 10 yıldan beri sürmekteydi.

Move örgütünün bir üyesi olan Eddie Africa, 8 Ağustos 1978’de West Philadelphia’daki Move binasına yapılan polis baskınından kurtulanlardan biriydi. Baskın sırasında bir polis öldüğü için, “Move 9” üyeleri öldürülmeyle ilgileri olduğuna dair hiçbir kanıt bulunmamasına rağmen 30 ila 100 yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

Adınız Eddie Africa ise tutsak olarak geçirdiğiniz 40 yıl, maalesef ki sadece 40 yıl anlamına gelmez. Bunun nedeni, Move’un erkekleri ve kadınlarının devlet yetkilileri tarafından sürekli azgın saldırılara maruz kalmasıdır. Eddie ve “Move 9”un diğer sekiz mahkumu, ‘normal’ mahkumların çoğunun yaşamadığı bir zulme maruz kaldılar.

Eddie, kelepçeli ve tamamen savunmasız halde gardiyanlar tarafından dövüldü ve en azından bir kişi onu hadım etmeye çalıştı. Başka bir olayda, o kadar kötü saldırıya uğradı ki karın duvarında bir yırtılma oldu. Neyse ki bu korkunç işkence ve şiddet eylemlerinden kurtuldu. Direniş ruhu asla kırılamadı. O ve diğer Move üyelerinin, 8 Ağustos 1978’deki polis baskınına ilişkin olarak herhangi tek bir suç işlediğinin tespit edilememesine rağmen, 40 yıldan fazla bir süredir parmaklıkların arkasında kurtulduğu unutulmamalıdır.

Eddie Africa, olumlu tutumu ve sıra dışı mizah anlayışı nedeniyle diğer mahkumlar arasında çok sevilirdi. Şimdi nihayet sevgi dolu ailesine geri döndü: “Eddie’nin serbest bırakılmasıyla Move 9’un beşinci üyesi de serbest bırakılmış oldu. Serbest bırakılan “Move 9”un beşinci üyesi. Yakın zamanda serbest bırakılan Debbie, Janet, Janine ve Mike Africa gibi, Eddie de sevdiklerini on yıllardır ilk kez hapishane duvarlarının dışında kucaklayabilecek. Eddie tutuklandığında zaten baba idi, şimdi dört yetişkin çocuğu ve birkaç torunu var. Onlarla yakın sıcak ilişkiler kurmayı başardı. Torunları, ilk defa hapishane duvarı dışında ona sarıldı.

Halkın Hukuk Bürosu’ndan Brad Thompson, “Eddie’nin serbest bırakılması onun, ailesinin ve özgürlüğü için savaşan hareketin kazandığı bir zaferdir. Delbert ve Chuck Africa’nın serbest bırakılmasıyla sürecek olan “Move 9”un serbest bırakılma mücadelesi başarıya ulaştı. Delbert ve Chuch Africa’nın serbest bırakılmaları konusu da temyiz mahkemesinde görülüyor” dedi.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa