28 Haziran 2019 00:07

İşveren işe iade davası sonucunda işçiyi aynı koşullarda çalıştırmak zorundadır

İşveren işe iade davası sonucunda işçiyi aynı koşullarda çalıştırmak zorundadır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi günler. İşe iade süreci tamamlandı, biz davamızı kazandık ve işveren son gün gel işbaşı yap dedi. Gittik ve işbaşı yaptık ancak sunulan imkanlar daha önce çalıştığım gibi aynı değil. İkame araç yok, tasarrufa gittik. Emsal başka müdürler de var ama sana yok. Prim hiç ortada yok. Ne yapmalıyım bu durumda. PC henüz vermediler ve şirket telefonu aynı şekilde verilmedi.

CEVAP: İş Kanunu’nun 21. maddesinde yer alan düzenlemede, “İşverence geçerli sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli olmadığı mahkemece veya özel hakem tarafından tespit edilerek feshin geçersizliğine karar verildiğinde, işveren, işçiyi bir ay içinde işe başlatmak zorundadır” hükmü yer almaktadır. Buradaki, “işe” ifadesinden anlaşılması gereken ise, işçinin iş sözleşmesi feshedilmeden önce hangi koşullarda çalışıyor ise, aynı koşullarda çalışmasının sağlanmasıdır. Yargıtay verdiği kararlarında da bu hususu özellikle belirtmektedir. “Kural olarak işçi, geçersizliği tespit edilen fesih tarihinde çalıştığı işyerinde ve işte işe başlatılmalıdır. İşçiye önceki koşulların tam olarak sağlanması ve aynı parasal hakların ödenmesi gerekir. Hatta, yargılama sürecinde işçinin mahrum kaldığı ancak emsali işçilere sağlanmış olan ücret artışlarından da işçinin yararlandırılması gerekir. (Yargıtay 9. HD, 2014 / 5801 E). Dolayısıyla, eğer, siz iş sözleşmeniz feshedilmeden önceki çalışmanızda tarafınıza prim ödeniyor ise, tarafınıza bilgisayar ve şirket hattı veriliyor ise, işinizi aynı koşullarda yerine getirmeniz hâlâ bekleniyor olduğu için, size bu koşullar ve çalışma şartları ve malzemeleri de sağlanmalıdır.

Burada Yargıtayın ve mahkemelerin aradığı hususların başında “İşverenin işe davete dair beyanının da ciddi olması gerekir. İşverenin işe başlatma amacı olmadığı halde işe başlatmama tazminatı ödememek için yapmış olduğu çağrı, gerçek bir işe başlatma daveti olarak değerlendirilemez” (Yargıtay 9. HD, 19.04.2016 Tarih, 2014/33058 E, 2016 / 9957)”  gelir.

Buradaki dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, işçinin kendisine daha önceki çalışma koşulları sağlanmadan işyerinde ne kadar bir zaman çalıştığı da önemlidir. Eğer, uzun bir süre daha önceki iş ve çalışma koşulları sağlanmadan çalışmış ise, bu durumda Yargıtay da bu hususu “iyi niyetli ve samimi” olarak değerlendirmemektedir. Bu açıdan işvereninize daha önceki çalışma koşullarınızın sağlanması için bir ihtarname ve bir tebliğ göndermeniz sizin lehinize bir durum olacaktır.

Eğer, aynı koşulları size sağlamamakta ısrar ediyor ise işveren ve sorunuzda belirttiğiniz gibi bu husus üstelik ayrımcılık da yapıyorsa, (Başka müdürlere verilen araçlar sadece size verilmiyor ise) bu durumda işverenin işe davetinde samimi olmadığını ifade ederek, iş sözleşmesini sonlandırabilir ve işe başlatmama tazminatı, boşta geçen ücret gibi mahrum olduğunuz haklarınız için dava açabilir ya da icra takibi yapabilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa