09 Haziran 2019 00:05

Janet ve Janine

Janet ve Janine

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Move örgütünden iki kadın, Janet ve Janine Africa’nın, Philadelphia sokaklarında özgürce dolaşabildikleri zamandan bu yana onlarca yıl geçti. Onlarca yıl? Evet, gerçekten de 40 yıldan fazla zaman geçti! Tam 41 yıl önceydi, Move örgütüne karşı yok etme savaşı sırasında polis, Batı Philadelphia’daki Move merkezini günler boyu kuşattı, 8 Ağustos 1978’de su fışkırtarak ve binlerce kurşun sıkarak binaya saldırdı.

8 Ağustos 1978’de yapılan haksızlık, yargılama sırasında hakim Edwin Malmed’in bir polis memurunun ‘müşterek’ öldürülmesi nedeniyle Move 9’u 30 ila 100 yıl hapis cezasına çarptırmasıyla artarak devam etti. Bir polis Move binasına saldırı sırasında, hâlâ açığa kavuşturulamayan koşullar altında ölmüştü. Büyük olasılıkla, klasik bir “dost ateşi” vakasına kurban gitmişti, yani kendi meslektaşlarından birinin kurşunuyla ölmüştü. Kararın ardından Hakim Malmed bir radyo muhabirinin polisi kimin öldürdüğü ile ilgili sorusuna tarihi bir cevap verdi: “En ufak bir fikrim yok. Ancak hepsini ortak mahkum ediyorum. Çünkü kendilerini bir aile olarak görüyorlar.”

Birkaç gün önce Janet ve Janine nihayet, Kuzeybatı Pensilvanya’daki kadın eyalet hapishanesini terkedebildiler. Uzun süre hapiste kalan iki politik tutuklu hapishane kapısında karşılandı ve bir otomobile binerek özlemle bekledikleri  Philadelphia’ya doğru yola çıktılar. ‘Move örgütü kardeşleri’ Debbie Africa’nın özgürlüğünü yeniden kazanmasından bu yana neredeyse bir yıl geçmiş, yedi ay önce de Mike Africa serbest bırakılmıştı. 2009 yılının Nisan ayında, Mike ve Debbie çocukları ve torunlarının katıldığı bir törenle cezaevinde evlenmişlerdi. Nihayet oğulları Mike Jr.’ın kendi eliyle yaptığı bir evde birlikte yaşayabiliyorlar. Mike’ın bir zamanlar siyah olan saçları bugün gümüş renginde ve sakallı yüzünü sarıyor. Debbie, şaşırtıcı şekilde hâlâ genç görünüyor. Beton ve demir parmaklıkların adaletsizliğinin bize gösterdiği  bir şey varsa, o da onların sevgilerinin güçlülüğü.

Janet ve Janine için, kırk yıldan sonra otomobille yapılan ilk yolculuk, geleceğe doğru turbo bir yolculuktu, çünkü araç bugünkü elektronik aletlerle donatılmıştı. Ve böylece iki özgür kadın, yirmili yaşlarının başlarında tutuklandıkları zaman mevcut olmayan aletler karşısında şaşırdılar. Ancak ikisi için en önemli olan; 41 yıl sonra nihayet bir parka doğru yürüyüp çiçek kokusunun tadını çıkarabilmekti. Ve tüm yaşadıklarının ardından Philadelphia onlar için ‘dostça sevginin’ şehri olmasa da bu şehrin sokaklarında özgürce dolaşabiliyorlardı.

Janet ve Janine, “Move 9”un parmaklıkların ardında kalan son iki kadın üyesiydi. Merle ve Phil Africa hapishanede öldükten sonra, dokuz üyenin sadece yedisi hayatta kaldı. Şimdi, Chuck, Delbert ve Eddie Africa, tecilli tahliyelerini bekliyor. On yıldan fazla bir süredir serbest bırakılmaları için gerekenleri yerine getirmiş durumdalar.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...