01 Haziran 2019 00:11

Komik, güzel ve adi!

Komik, güzel ve adi!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ralph Levy imzalı 1964 tarihli “Bedtime Story”, birbirine üstünlük kurmak isteyen biri düşük profilli, diğeri oldukça profesyonel iki dolandırıcının hikayesini anlatıyordu. Marlon Brando ve David Niven’in başrollerinde yer aldığı bu filmden 24 yıl sonra, bu film Steve Martin ve Michael Caine’in oynadığı başka bir yapıma ilham verdi. İlk filmin yeniden çevrimi olan “Kirli, Çürük ve Adi” hikayeyi daha da büyüttü. Stanley Shapiro ve Paul Henning’in orijinal hikayesine küçük dokunuşlar yapan Senarist Dale Launer ve Yönetmen Frank Oz tüm zamanların en iyi suç komedilerinden birine imza atmayı başardılar. “Kirli, Çürük ve Adi”, birbiriyle büyük rekabete giren iki düzenbazı anlatmakla kalmıyordu sadece, aynı zamanda Amerikan kurnazlığıyla Avrupa zekasının çarpıştığı bir kültürel arka plan da inşa ediyordu. Filmin komedi yükünü ise Steve Martin çekiyordu kuşkusuz.

Aradan 31 yıl geçtikten son bu hafta ikinci filmin hikaye ruhuna ve mekanlarına sadık kalan ama bu kez karakterleri kadın olan yeni bir ‘yeniden çevrim’ ile karşı karşıyayız. “Düzenbazlar” yakın dönemin gözde komedi oyuncularından Rebel Wilson ile bir başka yıldız Anne Hathaway’i oturtuyor başrole. Televizyon dizilerinde oyuncu yönetmen olarak çalışan Chris Addison’un kamera arkasına geçtiği bu yapımın kendisinden öncekilerin seviyesine çıkıp çıkmadığı ise tartışma götürür.

Önceki filmleri izlemeyenler için hikaye kısaca şöyle. Küçük çaplı dolandırıcılıklar yapan Penny Rust, Amerika’da başını belaya sokunca soluğu Avrupa’da alır. Yolculuk ettiği trende karşısında oturan bir adamı dolandırmaya çalışırken, çok büyük vurgunlarla ilgilenen Josephine Chesterfield’in dikkatini çeker. Ancak bu tanışıklık Josephine için sıkıntılı olacaktır. Zira zenginlerin takıldığı bu Fransız sahil kasabasında kendi yöntemleri dışında ‘avlanan’ bir rakibi olmuştur. Aralarında bir uzlaşma yaparak birlikte çalışmaya karar verirler ama birbirlerinin kuyularını kazmaktan da geri durmazlar. Nihayetinde hırslarına yenilip bir iddiaya tutuşurlar ve bu ikisini de beklenmedik bir sona götürür.

“Düzenbazlar”, “Kirli, Çürük ve Adi”nin ABD/Avrupa kültürleri üzerine inşa ettiği komediyi kadınlık üzerinden inşa ediyor mecburen. Erkeklerin kadınları ‘zayıf ve kendilerinden daha az zeki’ görmek gibi huylarından yararlanan bu iki zeki kadının uyumunun yerli yerinde olduğunu belirtmek gerek. Rebel Wilson filmin komedi yükünü büyük oranda sırtlarken, Anne Hathaway de cazibe kısmını tamamlıyor.

Ama filmin “Kirli, Çürük ve Adi” gibi yeni bir alan açmakta sıkıntıları olduğunu söylemek gerekiyor. Dolayısıyla önceki filmleri izleyenler için hikaye akışında sürprizlere yer yok. “Kirli, Çürük ve Adi” karakterlerinin özelliklerinden alıyordu adını. Bu ikilinin kadınları binbir sahtekarlıkla tuzaklarına düşürmesiydi filme adını veren bir başka şey de. Burada Josephine’in “Erkeklerin kadınların kendilerinden daha zeki olamayacağı” inancı üzerine inşa ettiği yöntemlerini fazlaca görebilmek mümkün olmuyor. Erkeklerin bu kibirli hallerinin üzerine gitmek bunu biraz daha kurcalamak tanıdık hikaye için yeni bir alan açabilirdi belki. Hal böyle olunca mesele dönüp dolaşıp kadın rekabetinin komik anlarına odaklanıyor.

“Düzenbaz” özellikle “Kirli, Çürük ve Adi”yi izleyenler için yeni bir şey bulmakta zorlanacakları ama yer yer oldukça eğlenecekleri bir yapım. Önceki filmleri görmeyenler için ise cazip ve komik bir seçenek olabilir.

DÜZENBAZLAR

ORİJİNAL ADI: The Hustle
YÖNETMEN: Chris Edison
OYUNCULAR: Rebel Wilson, Anne Hathaway, Alex Sharp, Casper Christensen, Ingrid Oliver, Nicholas Woodeson
YAPIM:  2019 ABD
SÜRE:  94 dk.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...