31 Mayıs 2019 00:13

Kıdem tazminatı için icra takibi açılabilir

Kıdem tazminatı için icra takibi açılabilir

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Soru: İş yerimden 28 Şubat’ta ayrıldık ve hepimize bir evrak imzalattılar. Kıdem tazminatımızı 3 taksitte vereceklerini söylediler. İlk taksitini 26 Mart’ta verdiler ama diğerlerini nisan ve mayıs aylarında vermeleri gerekirken oyalıyorlar şu gün bugün diye. Acaba ne yapmam gerek?

Cevap: 1475 sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükteki tek maddesi olan 14. madde kıdem tazminatı ile ilgilidir ve kıdem tazminatına hak kazanma ve ödenmesi ile ilgili hususlar, halen bu madde hükmüne göre uygulanmaktadır.

Genel kural kıdem tazminatının hak kazanıldığı anda ve peşin olarak ödenmesidir. Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesi ancak işçinin onayı ile olanaklıdır. Bu da sizin sorunuzda belirtmiş olduğunuz üzere, tarafınıza imzalatılan belgedir. Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesini kabul eden işçi, bu konuda iradesinin fesada uğratıldığını (Hataya düşürüldüğünü, hile ile kandırıldığını veya tehdit edildiğini) ileri sürüp kanıtlamadığı sürece faiz hakkından vazgeçmiş sayılmaktadır (Yargıtay 9. HD, 10.12.2012 Tarih, 2010/ 29003 E, 2012/ 41844 K). Taksitlerin zamanında ödenmesi durumunda da ayrıca faize hak kazanılamaz.

Ancak, taksitler gününde ödenmez ise, bu durumda işçinin kıdem tazminatını taksitle ödeme anlaşmasıyla bağlı olması kabul edilmez. İş hukukunda işçi yararına yorum ilkesi gereği, işçi işverenle anlaşmaya varıldığı varsayımı ile taksitle ödemeyi kabul ettiği varsayılır.

Taksit süresinde ödenmediği için ve bu taksitlerin hangi tarihlerde nasıl ödeneceği konusunda aranızda imzalanan bir protokol varsa ayrıca noterlik tarafından bir ihtarname çekmenize kanımca gerek yoktur. Dolayısıyla kalan kısım için ve taksitlerin ödenmemesi durumunda da faizi de talep eden iş mahkemesinde bir alacak davası açabilirsiniz. Dava açmadan önce de yasal zorunluluk gereği, ara bulucuya başvurmanız zorunludur. Ancak, sizin durumunuzda, kıdem tazminatının ödeneceği hususunda ve iş sözleşmeniz kıdem tazminatını hak edeceğiniz bir şekilde taraflar arasında bir anlaşma olduğu için, kalan kıdem tazminatı bedeli için icra takibi açmanız daha uygun ve alacağınızı tahsil edebilmeniz açısından daha kısa bir yol olabilir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...