18 Mayıs 2019 20:15

19 Mayıs ve Erdoğan’ın cumhuriyeti AKP rengine boyama hamlesi

19 Mayıs ve Erdoğan’ın cumhuriyeti AKP rengine boyama hamlesi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Bugün 19 Mayıs. Mustafa Kemal Atatürk’ün işgalci emperyalist güçlere karşı Anadolu’da Kurtuluş Savaşı’nı örgütlemek için Samsun’a çıkmasının 100. yıl dönümü.

Bu 100. yılı Erdoğan, Samsun’dan başlatacağı bir “kutlama şovu”na dönüştürmek için HDP dışındaki partilerin liderlerini Samsun’a çağırarak, 19 Mayıs’ı AKP’nin 2023 vizyonunun dayanağı yapma amacını yüksek sesle ilan etti.

1938 yılında çıkarılan bir yasayla, Gençlik ve Spor Bayramı ilan edilen 19 Mayıs, 12 Eylül cuntası tarafından “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak adlandırıldı.

Bu yüzden 1938’den beri 19 Mayıs, cumhuriyet değerlerinin öne çıktığı bir bayram olarak, kimi ritüellerle süslenerek bugüne kadar kutlandı.

AKP’NİN 19 MAYIS SEVDASI, ‘HAYIRDIR İNŞALLAH’ DEDİRTİYOR   

AKP iktidarı ise öteki milli bayramları olduğu gibi, 19 Mayıs’ı da hep hor gördü. Hatta diğer bayramlardan farklı olarak AKP propagandası, gösterilere kız öğrencilerin şortla katılmasından kalkarak, 19 Mayıs’a medyada ve kimi toplantılarda kara propagandanın her biçimiyle iftiralar atarak saldırdı.

Nitekim 2012 yılında Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, “Havaların soğuk” olmasını bahane edip, Ankara dışında 19 Mayıs gösterilerinin statlarda yapılmasını yasakladı ve “Tümden yasaklarsak kamuoyu ne der” dercesine bir nabız yoklaması bile yaptı!

Şimdi ise 2019 19 Mayıs’ını abartılı törenlerle kutlamak için resmi ve “sivil” tüm olanaklar seferber edilmiş durumda.

Öyle olunca da AKP’nin milli bayramlar için düşündüklerini az çok bilenler, “Hayırdır inşallah” demekten kendini alamıyor!

İktidar son yıllarda taktik değiştirerek, “tek adam rejimi”ne tarihsel ve ideolojik dayanaklar bulma arayışı çerçevesinde milli bayramları AKP renkleriyle boyayarak benimseme yoluna giren bir tutum benimsedi.

Son aylardaki açıklamalara ve 19 Mayıs’la 2023 vizyonu arasında ilişki kurma girişimlerine bakıldığında AKP’nin milli bayramları “AKP bayramı”na dönüştürme girişimlerini somut ve bir plan çerçevesinde ele aldığı anlaşılıyor.

TEK ADAM YÖNETİMİNE TARİHSEL VE  İDEOLOJİK MEŞRUİYET ARIYOR 

7 Haziran seçiminden beri girdiği “Aşağı doğru yuvarlanma” seyri ciddi bir aşamaya gelen AKP’nin, “2023 vizyonu”nu ete kemiğe büründürmek için 19 Mayıs’ın 100. yılını bir vesile olarak kullanmak istediği anlaşılıyor.

Bu yüzden de Erdoğan ve AKP’nin, 2019 19 Mayıs’ı ile 29 Ekim 2023 arasındaki dört yılı, AKP’nin “2023 vizyonu”nu “cumhuriyetin vizyonu”na, böylece cumhuriyeti “AKP cumhuriyeti”ne dönüştürme amacına bağladığını söylemek yanlış olmaz.

Dolayısıyla Erdoğan ve partisi, süreci; “tek adam yönetimi”ne hem tarihsel hem de ideolojik bir “yenilenme” fırsatı olarak kullanmak istemektedir.

Buradan bakıldığında Erdoğan’ın HDP dışındaki partileri, Samsun’a çağırması ve oradan bir gövde gösterisi yapma amacı bir yanıyla da 15 Temmuz sonrası bu partileri 'Yenikapı’ya çağırmasıyla benzer amaçlıdır.

YAKIN AMAÇ: MUHALEFET BLOKUNDA GEDİK AÇMA!

Erdoğan bu çağrıyı en başta CHP’ye yaptı. Çünkü böylece Erdoğan, muhalefet bloku içinde;

  • 23 Haziran gibi çok yakın tarihte bir seçime gidildiği koşullarda CHP içinde dikkat dağıtan yeni bir tartışma açmayı,
  • CHP ile İYİ Parti arasındaki ittifakta soğuk rüzgarlar estirmeyi,
  • HDP’ye davetiye bile göndermeyerek Kürt halkının sözcüsü ve Meclisin üçüncü büyük partisinin legal siyasetten dışlanmasını CHP’ye onaylatmayı başarmayı amaçlıyor.

AKP böylece, 19 Mayıs’ın 100. yılını, bir yandan 2023 konseptine CHP’yi basamak yaparken, 23 Haziran seçiminde karşı cephede bir “Gedik açma” hamlesi olarak kullanmak istiyor.

19 Mayıs’ın 100. yıl tartışmaları önümüzdeki günlerde ve aylarda sürecektir. Ama burada şunu da söylemeliyiz ki, Erdoğan’ın HDP’yi 19 Mayıs törenlerinin 100. yılına çağırmaması, AKP’nin Türkiye’nin geleceğinde Kürtlere bir rol biçmediğini gösteriyor. “Yok biz Kürtleri değil de HDP’yi dışlıyoruz. HDP Kürtleri temsil etmez” argümanı da artık kimseyi ikna etmiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...