05 Mayıs 2019 19:10

Özgürlük Anıtı çöp sepetine!

Özgürlük Anıtı çöp  sepetine!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Emlak kralı Donald Trump, Amerika Birleşik Devletleri başkanı olmak için seçim kampanyasına başlayalı beri muhaliflerine zehirli oklar atıyor ve kendinden küçük gördüğü herkesi eziyor. Hepimizin bildiği gibi ilk hedef Meksikalılar oldu. Hemen ardından “ötekiler”; kireç yüzlü Trump’tan koyu tene sahip insanlar, zehirli okların kendilerine yöneldiğini gördüler.

Bugüne kadar hiç ara vermeden göç konusu milyonlarca insanı korku ve endişeye sevk etmek için suistimal edildi. Trump ve yardakçıları ABD’nin suçlu göçmenler tarafından tehdit edildiği iddiasıyla ABD ve Meksika sınırında “gerekli olan duvarın inşası” propagandasını başlattı. Bunu takiben ABD sınır birliklerinin, Orta Amerika ülkelerindeki şiddet, zulüm ve sorunlardan kaçan insanlara yönelik terörü başlatıldı. Çocuklar ailelerinden koparıldı, bilinmeyen yerlerdeki yurt ve kamplara yerleştirildi. Bu korkulu senaryo hâlâ devam ediyor.

Bu arada Trump, kötü niyetli planlarını desteklemeyi reddeden, sayısı hiç de az olmayan, hükümet üyesini azletti. Trump ve takipçileri, faşist güçlerin paranoyak politikalarını bilerek destekleyerek iğrenç bir iktidar oyunu oynuyorlar. Dünya nüfusunun büyük bir çoğunluğunu aşağılayarak son zamanlarda Trump’ın tepeden bakarak söylediklerini haykırıyorlar: “Artık daha fazla insanı kabul edemeyiz! Tekne dolu! Boş yerimiz kalmadı, üzgünüz!”

Onlar gerçekten üzgün mü? Tabi ki değil. New York limanı üzerindeki Özgürlük Adası’nda göze çarpan bir biçimde yükselen Özgürlük Anıtı “Lady Liberty”, 1886’da Fransa’dan ABD’ye hediye edilmişti. Artık geri gönderilmelidir. Bu anıt, Roma’nın özgürlük tanrıçası Libertas’ı, ayakları ucundaki kırılmış zincirlerle gösteriyor. Artık bu sembolik güçten geriye hiçbir şey kalmadı, bu yüzden belki de heykelin yapıldığı metali eritmek, çelikten yeni bir duvar inşa etmek ve bu duvara sinik şekilde “Özgürlük Duvarı” adını vermek daha uygun olabilir.

Kaidesindeki “Bana özgürce nefes almak isteyen yorgun, yoksul, köleleştirilmiş kitlelerinizi verin. Bana yurtsuz, rüzgarda savrulanları gönderin” sözleriyle göçmenleri selamlayan bir özgürlük anıtına ihtiyaç var mı? Bu plakat çöp sepetine atılmalı, ABD’nin artık ona ihtiyacı yok!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...