22 Nisan 2019 20:15

Adalete doğru ileri

Adalete doğru ileri

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yıllar sonra ilk kez, gücümüz hissedilir şekilde artmış olarak birlik oluşturuyor ve ilerliyoruz. 6 Nisan 2019 tarihinde Kaliforniya Berkeley’de “Mumia Abu-Jamal: Adalet ve Özgürlük İçin Bir Akşam” konulu konferans düzenlendi. Katılan aktivistlerin listesi, özgürlük mücadelesinin yeni bir aşamasının başladığını gösteriyor. Bu tespiti yapmak, hareketin bundan önce durgunluk yaşadığı anlamına gelmiyor. Hayır, bir şey yapmamış değiliz. Ülke genelinde hapishane sistemini etkileyen, tutukluların yaşamları ve sağlıkları açısından önemli bir mücadele sürdürdük.

Burada, devletin ABD hapishanelerindeki 700 binden fazla insanı etkileyen bir hastalığın (hepatit C) tedavisini reddetme girişimine karşı verilen mücadeleden söz ediyorum. Birçok kişi, benim gibi “hepatit C” den muzdarip mahkumların tedavisi için, mahkeme salonlarında ve sokaklarda cesurca savaştı. Değişiklik istediler ve gerçekleştirdiler!

New Yorklu Siyah Doktor Joseph Harris, mahkemelerde bilirkişi olarak tanıklık etti ve dünyayı hepatit C hakkında bilgilendirdi. Onun angaje olmuş bu açıklamaları sonucu ABD Cezaevleri Dairesi, mahkumlar için yeterli tıbbi bakım konusundaki ablukasından vazgeçti. Harris, hepatit C tedavisinin aciliyetini kabul eden önemli bir karar alınmasını kolaylaştırdı. Onun çabaları, Avukatlarımız Bret Grote ve Robert Boyle tarafından desteklendi ve başarıya ulaştı: Kısa sürede binlerce hasta tutukluya yardım edildi. Artık iyileşme ve daha uzun bir yaşam sürdürme şansımız var.

Halktan gördüğümüz geniş dayanışma bunu mümkün kıldı. Yaşam ve özgürlük için verdiğimiz mücadeleye devam ediyoruz.

Konferansta 1970’lerde idam edilmesine yol açabilecek bir suçlamayla karşı karşıya olan ama dünya çapındaki güçlü dayanışma sayesinde kurtulan Angela Davis gibi konuşmacılar vardı. Davis, ABD hapishane endüstrisini ortadan kaldırmak için başlatılan direniş hareketinin kurucu ve aktivisti olmanın yanında bir bilim insanıdır. Widener Üniversitesinde hukuk profesörlüğü yapan savunma avukatı ama yanı zamanda Pan Africa ve “Uluslararası Mumia Abu Jamal için Endişeli Aile ve Arkadaşları Komitesi” nin Kurucusu Judit Richter’le birlikte taviz vermeden mücadele eden Yazar ve Feminist Alice Walker oradaydı. Ve “Sosyalist Eylem” partisinin genel sekreteri ve aynı adlı gazetenin yayıncısı Jeff Mackler de konferansa katıldı. Yaşamını taban hareketlerine, emperyalist savaşlarla mücadeleye vakfeden bir eylemci olmanın yanı sıra benim ve geçmişte medeni haklar avukatı Lynn Stewart’ın (1939-2017) hayatını kurtarmak için her şeyi yapan biri olan Mackler!

Konferansa, hapishanelerde tutuklulara okuma toplantıları yapan Berkeley Üniversitesi Afro-Amerikan Çalışmaları Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ula Taylor ve Ulusal Avukatlar Birliği eski başkanı, gençliğinde George Jackson’u kurtarmak için Soledad Cezaevine silah sokmakla suçlanan Emekli Avukat Stephen Bingham da dayanışma mesajı gönderdiler. Bingham, Amerika Birleşik Devletleri’ne dönüp beraat etmeden önce 13 yıl Fransa’da sürgünde yaşamıştı.  

Hepsi direniş, isyan, başka bir yaşam ve özgürlük için sürdürülen mücadelenin sesleri. Hep birlikte hareketimizi yeniden daha güçlü hale getireceğiz. Havada özgürlük kokusu var. Toplumsal değişime yol açacak hareketi seferber etme zamanı geldi. Hepimiz bu değişimin parçalarıyız. Siz de katılmak istemez misiniz?

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...