09 Nisan 2019 19:00

Tanıklıkları ile hekim yazarlar

Tanıklıkları ile hekim yazarlar

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İzmir Kitap Fuarı kente yeni bir heyecan kattı. 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası gözler daha bir canlı, diyaloglar daha bir enerjik sanki. 

Bu yıl hekim yazarlar da imza  günleri  ve söyleşilerle renk katıyor fuara. Hafta sonu Barış Akademisyeni, geçmiş TTB (Türk Tabipleri Birliği) başkanlarından A. Özdemir Aktan hocamız ve sevgili Ali Özyurt fuardaydı. Salı akşamı bu kez İzmir Tabip Odası ev sahipliğinde söyleşi düzenlendi. Gezi hekimliğinden, sağlık iş kolunda g(ö)revlere, Beyaz Mitinglerden TTB’nin “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” basın açıklaması sonrası yaşanan gözaltılara, seksenli yıllarda idam cezasına karşı tutumu nedeniyle dönemin TTB Merkez Konseyi Başkanı Nusret Filek hoca ve arkadaşlarının yargılanmalarına bir hafıza yenilemesi yaşattılar izleyenlere. Sonunda Özdemir hocanın “TTB bir okul, ama ne zaman kimin öğrenci kimin öğretmen olduğu belli olmayan bir okul” sözünde mutabık kalındı. 

Tüm saldırılara karşın dün olduğu gibi bugün de okul / ekol olmayı sürdürüyor mevcut TTB çizgisi. Hem de 30 yılı aşkın bir süredir. Memur sendikalarının yasaklı olduğu yıllarda adeta bir sendika, İHD ve TİHV henüz kurulmamışken etkin bir insan hakları örgütü, 12 Eylül’ün yasaklı yıllarında siyaset okulu işlevini bir arada yürüttü. İşte bu yüzden günümüzde Dünya Tabipler Birliği’nin en etkin ve saygın üyelerinin başında gelmekte TTB.

Onca birikim elbette dünden yarına aktarılmalıydı. Ne güzel ki şimdi birçok TTB aktivisti yazma sürecine dahil oldular. Bir dönemin tanıklığını kitapları ile paylaşıyorlar. Bu alanda sevgili Ata Soyer’i anmamak olmaz. O kısa ama bir o kadar da dolu ömrü bize otuzu aşkın kitap ve yüzlerce makale, köşe yazısı bıraktı. Adına İzmir’de kurulmuş Ata Soyer Sağlık ve Politika Araştırmaları Derneği onun kişisel arşivinden on bin kitapla kente değer üretmeye devam ediyor.

TTB geleneğinden hekim yazarlar denince Erdal Atabek, Selçuk Erez hocalar ilk akla gelenler. Şimdi onlara eklenen Özdemir Aktan hocamız “Savaş Köprüleri Vurur (TTB Anıları)” ve Ali Özyurt “Umuduna Yaşamak (İyi Hekimlik Mücadelesinde 30 Yıl)” kitapları ile yola devam diyenlerimiz. Her iki kitap da ‘Notabene’ yayınlarınca basıldı. Bir solukta okunası bu kitapları meraklılarına tavsiye ederim.

Önümüzdeki cumartesi ve pazar bir başka TTB ve SES geleneğinden hekimyazar, sevgili Veysi Ülgen İzmir Kitap Fuarı konuğu. “Bir Meslek Odası Hikayesi: Diyarbakır Tabip Odası 1953-2017”, “Onurlu Bir Gelecek İçin: KESK”, “Umudun Adı: Sağlık İş Kolunda Sendikal Hareket” gibi araştırma / inceleme kitapları yanı sıra birçok deneme ve edebi kitabı ile okurları ile buluşacak. 

Bugün fuarın konuklarından birisi de gazetemizde bir dönem yazan sevgili Onur Hamzaoğlu. “Akademi Sözün ve Eylemin Özgürlüğü” başlıklı söyleşiyi Dipnot yayınları düzenliyor. Saat 18.00-19.00 arası bu söyleşi kaçmaz diyenlerdenim. 

Elbette hekim yazarlar bunlarla sınırlı değil. Başka yazılarda paylaşmak üzere sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...