30 Mart 2019 19:20

İstilacılar kimler?

İstilacılar kimler?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

İnternetteki bir canlı yayın, bir suikastçının Yeni Zelanda’daki Christchurch kentinde iki camiye nasıl saldırdığı ve bir kan gölüne yol açtığını onun bakış açısıyla gösterdi. Katil, kadınları, erkekleri ve hatta çocukları, önüne çıkan herkesi öldürdü ve yaraladı. Kask kamerası kullandığı için birçok insan internette saldırıya canlı tanık oldu. Suikastçı kısa süre önce internette yayımladığı bir faşist sloganla Müslümanların Avrupa’yı istila ettiğini ileri sürmüş ve mahkum etmişti. Onun broşürünün başlığı, Avrupa’daki Hristiyan nüfusun Müslüman göçmenler tarafından yok edileceğini iddia eden, Fransız komplo teorisyeni Renaud Camus’tan ödünç alınan “Büyük Takas”tı. 

Haberlere göre, suikastçı ve nefret saçan mektubun yazarı, Müslüman göçmenlere karşı direnmeyi savunan Avustralyalı beyaz bir milliyetçi. ABD Başkanı Donald Trump’ı “Yenilenen beyaz kimliğin” bir sembolü olarak nitelendiriyor. Trump, Müslüman aleyhtarı saldırıyı kınadıysa da beyazların üstünlüğü ideolojisinde hiçbir tehlike görmediğini beyan ederek fiilen küçümsemiş oldu. Ona göre bu tür saldırıları yapanlar “Ciddi problemleri olan küçük bir grup”. 

Yeni Zelanda, Pasifik Okyanusu’nun güneydoğusundaki iki adadan oluşuyor. Yeni Zelanda sakinlerinin çoğunluğu İngiltere’den gelen beyaz göçmenler iken, yerlileri olan Polinezyalı Maoriler azınlıkta kalıyorlar.

Bu yerliler, ilk Avrupalılar on sekizinci yüzyılda İngiliz Kaptan James Cook ile gelip toprağı yağmalamadan ve sakinlerini sömürmeye başlamadan önce orada en az beş yüz yıl barış içinde yaşadılar. Avrupalıların fetih savaşı sonucunda yerli halktan sadece 100 binden az kişi hayatta kaldı. Bugün, sayılarının 200 bin civarında olduğu tahmin ediliyor. 4.5 milyon nüfuslu Yeni Zelanda gibi bir ülkede nüfusun çoğunluğu Avrupa kökenliyse gerçek “istilacıların” kim olduğu sorusunun cevabı açıktır. Son haberlere göre 28 yaşındaki adamın saldırısına bağlı olarak 50 kişi katledildi. Tutuklandı ve şu anda dünyanın “Christchurch Katliamı” olarak bildiği nefret suçu nedeniyle yargılanacak.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa