28 Mart 2019 19:58

'Tek adam'ın beka seçimi!

'Tek adam'ın beka seçimi!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ülke tarihinde ilk kez böylesine rejim tartışmasıyla iç içe geçmiş bir yerel seçime gidiyoruz. O yüzden ‘tek adam rejimi’nin dayanağı olarak kurulan ‘Cumhur İttifakı’nı oluşturan AKP ve MHP, seçim sürecinin başlarında kendi aralarında yerelin paylaşımı konusunda yaşanan anlaşmazlıkları bir tarafa bırakarak yeniden birleşip ‘beka’ söylemine sarıldılar.

Bu seçimleri sadece yerel seçimler olarak görseydi acaba Cumhurbaşkanı Erdoğan böylesine il il, ilçe ilçe gezer ve her akşam bir medya patronunun kanallarında saatlerce boy gösterir miydi?

Aslında bu seçimlerin neyin/kimin bekası için önem taşıdığı sorusunun yanıtını Cumhur İttifakının küçük ortağı Bahçeli daha 2018 Ekim ayında yaptığı açıklamada vermişti. Bahçeli, daha o zaman “Üç büyük kenti kaybedersek rejim için meşruiyet tartışması başlar” demişti. Demek ki bugün bekası tartışılan şey ülke/vatan değil, tek adam rejiminin kendisidir.

Burada her şeyden önce bu rejimin ülke tarihinin en şaibeli iki seçimi olan 16 Nisan 2017 referandumu ve 24 Haziran 2018 genel seçimleri sonrasında ve yine halkın en azından yarısının ‘hayır’ demesine rağmen yasallaştırıldığını not etmek gerekiyor.

Elbette ‘tek adam rejimi’nin mağduriyet yaratmak için iddia ettiği gibi kimse Erdoğan iktidarının bu seçimlerle devrilmesini beklemiyor. Ancak bu rejimi/iktidarı böylesine korkutan, uyguladığı politikalara karşı halk tepkisinin artık üstü örtülemeyecek kadar görünür hale gelecek olmasıdır. Bu nedenle yeri geldiğinde “ezan, bayrak, Kürdistan” gibi söylemler üzerinden gerilim ve toplumu kamplaştırma siyasetini izliyorlar. Yeri geldiğinde “terörle bağlantılı oldukları” iddiasıyla sadece HDP’li adayları değil, CHP ve İyi Partili adayları ve onlara oy verecek halk kesimlerini de kayyım atamakla tehdit ediyorlar. Yeri geldiğinde ise, “Bu seçimler ders verilecek seçimler değil”, “Ne olursunuz başımızı eğdirmeyin” diyerek halka yalvarmaktan da geri durmuyorlar.

Ancak artık mızrak çuvala sığmıyor. İktidarın 17 yılda ülkeyi ekonomik ve siyasi olarak getirdiği yer nedeniyle bugüne kadar AKP’ye oy vermiş kesimlerin azımsanmayacak bir bölümünde iktidarı ‘cezalandırma’ eğilimi ortaya çıkmış durumda. Zaten yapılan açıklamalar başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere iktidar temsilcilerinin de bu gerçeği gördüğünü gösteriyor.

Halk ekonomik krizin etkilerini daha fazla işsizlik ve geçim sıkıntısı olarak hissettikçe iktidarın krizi “dış güçler”e bağlayan söylemi etkisini yitirdi. Dış politikada “emperyalistlere kafa tutan lider ve ülke” söylemi yerini bölgede giderek ABD ve Rusya arasında sıkışan bir iktidar gerçeğine bıraktı. İç politikada ülkenin barışa, huzura ihtiyacı arttıkça onlar karşıtlarını düşmanlaştırmaya, gerilim ve kutuplaştırma siyasetine daha fazla sarılıyorlar.

Peki, kendini kurtarmak için elinde beka söylemi dışında bir şey kalmayan tek adam rejimi gelecek için ne vadediyor?

193 yeni cezaevi!

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü “Tutuklu ve hükümlü sayısındaki öngörülemeyen artış nedeniyle” önümüzdeki 5 yılda 193 yeni cezaevi yapmayı planlıyormuş.

Karşımızda baskı, gerilim ve kutuplaştırma siyasetinin bir sonucu olarak yüzlerce yeni cezaevi yapmak dışında vadedeceği bir şey kalmayan bir rejim/iktidar olduğuna göre, fazla uzatmadan söyleyelim: Artık saatlerin kaldığı 31 Mart yerel seçimleri, belki tek başına ülkenin geleceği bakımından belirleyici bir etkiye/role sahip olmayacak. Ancak ülkedeki tabloya bakarak şimdiden bu seçim sonuçlarının tek adam rejimine karşı demokrasi ve insanca yaşam mücadelesi bakımından önemli olanaklar yaratacağını söyleyebiliriz.

Öyleyse önce oyumuza ve sandığa sahip çıkmak ve sonra seçim sonuçlarını bu seçimleri kendisi için bir ‘beka’ seçimi haline getiren tek adam rejimine karşı emek ve demokrasi mücadelesinin bir dayanağı olarak kullanarak yol almak gerekiyor.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...