16 Mart 2019 19:07

ABD hukuku Nazileri koruyor

ABD hukuku Nazileri koruyor

Fotoğraf: Envato

Paylaş

ABD’den bir sahne: Polis, faşistler ve antifaşistler arasındaki bir çatışmayı gözlüyor. Kan akıyor, videolar faşist “Geleneksel İşçi Partisi”nin üyelerini müttefikleri “Golden State Skinheads” ve Ku Klux Klan (KKK) ile birlikte gösteriyor. Hepsi açıkça, sadece pankartlarla “silahlanmış” insanları öldürmek için bıçaklarla donanmış durumda. O zaman polis hangi tarafa yönelik kovuşturma sürdürmeli? Bu olaylardan önce hangi taraf gözetim altındaydı? Yardımcı olayım: Faşistler değildi.

İngiliz The Guardian gazetesine göre, Sacramento’daki üç antifaşiste karşı “saldırı” ve “Huzuru ihlal etmek” için devam eden cezai kovuşturmalara ilişkin olarak polis yalnızca Antifa ve “Siyah Hayatı Önemlidir” çevrelerinde kovuşturma sürdürdü. İddianame, antifaşist grupların Neonazilerin Sacramento’da haziran 2016’da yaptıkları bir yürüyüşü protesto eylemine dayandırılıyor. Eylem sırasında şiddetli çatışmalar yaşandı ve sonunda sekiz antifaşist, faşistler tarafından bıçaklandı. Her türlü suç için antifaşistler hakkında soruşturma açılırken Neonaziler neden herhangi bir suçtan kovuşturulmadı?

Cevap, gösteri gününde güvenlik biriminin “taktik ekibi”ni yöneten ve olaylarla ilgili soruşturma başlatan Polis Donovan Ayres tarafından verildi. Ayres, antifaşistlere karşı yüzlerce sayfa suçlayıcı delil topladı. Nazilere karşı ise hiçbir şey!

Ayres, mahkemede tanık olarak verdiği ifadede Nazilerin izin alınmış bir eylem yaptıklarını, bunun da herkesin hakkı olduğunu söyledi. Onlara karşı çıkanlar ise, başkalarını temel haklarından mahrum etmek isteyen, yasalara karşı çıkan kişilerdi, doğal olarak suç işlemişlerdi. Ayres, tabii ki Naziler kavramını kullanmadı ama, onların kendilerini savunmak için hareket ettiklerini iddia etti. Bu yüzden “onlar”la ilgili soruşturma sürdürülmemişti.  Donovan Ayres, adlarıyla tanımladığı 100 antifaşistin hayatını araştırmaktan ve soruşturma başlatmaktan ise çekinmemişti.

Polisler ve faşistler her zaman “dost” oldular. 1930’larda, kendilerine Wobblies olarak adlandırılan “Dünya Endüstri İşçileri”, Kaliforniya’da tarım işçilerini örgütlemeye başladığında, polis ve Ku Klux Klan toprak sahiplerinin kârını korumak için onlara saldırdı. Dövüldüler, tutuklandılar ve hatta öldürüldüler. Aynı dönemde ABD’nin güney eyaletlerinde bulunan siyah çiftçiler Alabama Komünist Partisinde örgütlenmişlerdi. Orada da polisler ve KKK, varlıklı toprak sahiplerinin çıkarlarını savunarak çiftçilere karşı terör ve şiddet ile hareket etmişti.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...