10 Mart 2019 20:11

"Başakşehir şampiyon" mu?

"Başakşehir şampiyon" mu?

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Başakşehir, bitime 9 hafta kala 8 puan farkla –Tabii, Galatasaray bugün Antalyaspor’u yenerse- lider durumda. Süper Lig tarihinde böylesi bir avantajın yitirildiğine daha önce hiç tanık olmadık.

Fenerbahçe’yi 2-1 yenerek önemli bir virajı daha geçen Başakşehir, bu avantajın yanı sıra en istikrarlı takım olarak dikkat çekiyor. İnsanın aklını başından alan bir futbol oynamıyorlar belki ama hem hücumda hem savunmada, hem iç sahada hem dış sahada izleyenlerin alıştığı bir seviyeleri var ve bunu üç aşağı beş yukarı koruyorlar. Takipçileri Galatasaray ve Beşiktaş’tan en büyük farkları bu. Doğrudur, sezon içerisinde sık sık bu istikrara halel gelmesini önleyecek tuhaf hakem ve VAR odası faaliyetlerine rastladık ama Başakşehir’in pozisyonunu yalnızca buna bağlamak gerçekçi olmaz. (Ha başka pek çok haksızlık ve usulsüzlük sayılabilir o ayrı bir konu)

Peki Başakşehir için “Şampiyon” denebilir mi? Her şeye rağmen –Galatasaray’ın bugün yenmesi şartıyla- henüz değil. Peki neden?

1-Çünkü ne kadar istikrarlı ve Galatasaray ile Beşiktaş’tan iyi olursa olsun tatmin etmeyen bir futbolları var. Bugüne kadar öyle ya da böyle kazanmayı bildiler. Ama işlerin bir noktada tersine dönmesi olası. Önlerinde Kayseri, Konya ve Beşiktaş’la oynanacak 3 zor maç(ikisi deplasmanda) bulunuyor. Kayseri maçında puan kaybederlerse Konya ve Beşiktaş müsabakaları ilginç geçecektir.

2-Şampiyonluk biraz da karakter ve gelenek işidir. Başakşehir’in son 2 sezonda bu eksikliğin bedelini ödediğini gördük. Bu 3 maçta alınacak ters sonuçlar, -Ne kadar tecrübeli oyunculara sahip olurlarsa olsunlar- paniğe neden olabilir.

3-Başakşehir’in aksine en yakın takipçisi Galatasaray ve Fatih Terim, son dönemece potada girdiği şampiyonluk yarışlarını kazanmasıyla tanınıyor. 2004/05’ten bu yana son haftalarına kafa kafaya girdiği şampiyonluk mücadelelerinde hiç hata yapmayan sarı kırmızılıların umutları Başakşehir’in bu 3 maçına bağlı.

4-Tabii Galatasaray’ın işi, Başakşehir bu 3 maçta puan kaybetse de kolay değil. Çünkü onlar da bu süreçte Bursa deplasmanına ve daha da önemlisi Fenerbahçe deplasmanına gidecek. Alanyaspor beraberliği sonrası Galatasaray’ın Fenerbahçe deplasmanına kadar 7’de 7 yapması halinde şampiyon olacağını öne sürüyordum. Başakşehir’in Fenerbahçe-Kayseri-Konya-Beşiktaş serisinde art arda puan kaybedeceği öngörüsüne dayanan bu tahmin önce GS’nin Erzurum beraberliği sonra Başakşehir’in FB galibiyetiyle taca çıktı.

5-Galatasaray’ın artık hem Başakşehir’den puan kayıpları bekleyip kendi maçlarını kazanmaya hem de hiç yapamadığı bir şeyi yapıp Kadıköy’de kazanmaya ihtiyacı var. Fenerbahçe’nin durumu ne kadar kötü olursa olsun Galatasaray için bunun “İmkansız görev” olduğunu biliyoruz. Ama bu saatten sonra da başka türlü şampiyon olunmaz ve ancak bunlar olursa bitime 6 hafta kala yarış yeniden başlar. Aksi halde Süper Lig’in 6. şampiyonuna hem de siyasi açıdan epey sembolik bir şampiyona hazırlıklı olalım.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...