07 Mart 2019 19:40

Kıdem tazminatının peşin ödenmesi esastır

Kıdem tazminatının peşin ödenmesi esastır

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Soru: Merhaba Devrim Hanım, bir sorum olacaktı. Ekim 2018’de 5 senelik işyerimden ayrıldım. İşveren kıdem tazminatımı 2 taksitte ödeyeceğini söyledi ve ilk taksiti hemen iş çıkışında banka hesabıma yatırdı.  2. taksiti kasım ayında ödeyecekti fakat işveren hâlâ 2. taksiti ödemedi. İşverene sorduğumda durumlar kötü ne zaman öderim bilemiyorum diyor. Ne yapabilirim? Cevaplarsanız sevinirim.

Cevap: İyi günler. Kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme 4857 sayılı Kanun’un 120. maddesinde yer alan düzenleme gereği, yürürlükten kaldırılan 1475 sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükteki tek maddesi olan 14. maddeye göre uygulanmaktadır. Bu maddenin 11. fıkrası hükmüne göre, kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanacak en yüksek faize karar verilmelidir. Mevduata uygulanacak en yüksek faizin başlangıcı ise iş sözleşmesinin fesih tarihidir. 

Kural kıdem tazminatının hak kazanıldığı anda ve peşin olarak ödenmesidir. Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesi ancak işçinin onayı ile olanaklıdır. Dolayısıyla, eğer siz onay vermezseniz kıdem tazminatınızın peşin olarak ödenmesi gerekir. Kıdem tazminatının taksitler halinde ödenmesini kabul eden işçi, bu konuda iradesinin fesada uğratıldığını (Hataya düşürüldüğünü, hile ile kandırıldığını veya tehdit edildiğini) ileri sürüp kanıtlamadığı sürece de faiz hakkından vazgeçmiş sayılmaktadır. Yargıtay uygulamaları bu doğrultudadır. Örneğin, Yargıtay 9. HD, 10.12.2012 Tarih, 2010/ 29003 E, 2012/ 41844 K. sayılı ilamı gibi.

Ancak, taksitler gününde ödenmezse, bu durumda işçinin taksitle ödeme anlaşmasıyla bağlı olması kabul edilmemektedir. İşçi yararına yorum ilkesi gereği, işçi işverenle anlaşmaya varıldığı varsayımı ile taksitle ödemeyi kabul ettiği varsayılır. Bu durumda işçi, kıdem tazminatının tamamı için fesih tarihinden itibaren faize hak kazanacaktır. Bu durumda kalan alacağınız için dava açabilirsiniz. Dava açmadan önce işçi alacaklarında ara bulucuya başvurmak zorunlu olduğu için öncelikle ara bulucuya başvurmanız gerekmektedir. Ara bulucuya başvurmadan dava açmanız durumunda davanız reddedilecektir.

Avukat tutmak için mali gücünüz yeterli değilse, bulunduğunuz ildeki baroya başvurup, baronun adli yardım bürosundan tarafınıza bir avukat atanması için dilekçe verebilirsiniz.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...