28 Şubat 2019 19:15

İşçi asgari ücretin altında çalıştırılamaz

İşçi asgari ücretin altında çalıştırılamaz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

SORU: İyi günler. Şu anda çalışmakta olduğum firmada maaş zamları belli olmadı. Acaba bana şu an asgari ücretin altında bir ücret yatırabilir mi işveren?

CEVAP: Asgari ücret, çalışma hayatındaki en temel hususlardan biridir. Asgari ücret, işverenlerin, işçilerine ödemesi gereken en düşük ücret tutarıdır. İş sözleşmesinin tarafları, bu tutarın üstünde ücret ödenmesini kararlaştırabilirler, ancak, daha aşağı tutarda bir ücret ödemesi yapılamaz. Adı üstünde asgari, en az ücret. Burada ayrıca, işçi hangi kanuna tabi olursa olsun asgari ücretin altında çalıştırılamayacaktır. İş Kanunu’nun 39. maddesinde düzenlenen asgari ücret, “İş sözleşmesi ile çalışan ve bu kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin ekonomik ve sosyal durumlarının düzenlenmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile en geç iki yılda bir” belirleneceği düzenlenmiştir. Asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun işleyişi, biryönetmelik ile düzenlenmektedir. Tarafınıza ödenen asgari ücretin hukuki zemini, İş Kanunu’nun ilgili maddesi ve yukarıda belirtmiş olduğum ilgili yönetmeliktir. 

Asgari Ücret Yönetmeliğinin ücretin belirlenmesi başlıklı 6. maddesi “Komisyon, asgari ücreti bütün iş kollarını kapsayacak şekilde belirler. Ücretin, bir günlük olarak belirlenmesi esastır. Aylık, haftalık, saat başına, parça başına veya yapılan iş tutarına göre ücret ödenen durumlarda gerekli ayarlamalar buna göre yapılır” hükmünü içermektedir. 

İşverenin size asgari ücretin altında bir ücret ödemesi, işveren açısından idari para cezası ödemesini gerektiren bir durumdur. İş Kanunu’nun 102. maddesi, “Bu Kanunun 32. maddesinde belirtilen ücret ile işçinin bu Kanundan veya toplu iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesinden doğan ücret ödemelerini süresi içinde kasten ödemeyen veya eksik ödeyen, 39. maddesinde belirtilen komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen, ücret, prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakını zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödemeyen işveren, işveren vekili ve üçüncü kişiye bu durumda olan her işçi ve her ay için 191 Türk lirası idari para cezası verilir” hükmünü içermektedir. İdari para cezası miktarı 2019 yılı için 206.6 TL olarak belirlenmiştir.  

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa