27 Şubat 2019 23:00

Pork

Pork

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Dolmuşta laflıyoruz. Motor kapağının üzerinde oturuyorum. Sağımda, sigara dumanı içeriye dolmasın diye camı hafif aralamış sarı saçlı şoför, solumda tek kişilik koltuğa sıkışmış gibi oturan belli ki mütedeyyin emekli amca. Şoförün hemen arkasında dolmuş parası vermemek için 9 yaşındaki çocuğuna 4 yaşındaymış gibi davranmayı öğretmek zorunda kalmış ve bebeğiyle birlikte 3 kişi tek kişilik yere kamufle olmuş, durumu çakılmasın diye şoförün penceresinden bebeğine gelen rüzgarı bile laf etmeye cesaret edemeyen genç kadın. Şoför de ne desin. Durumun farkında.

Dolmuş deyip geçmeyin. Kalktığı ve gideceği semt neresi olursa olsun içindekiler ülkemizin küçük bir anketi gibi. Küpünü doldurmayı becerememiş yandaş da var, muhalif de var, ağzı ile kuş tutsa da iş bulamayan atom mühendisi de var, sosyal belediyeciliğe evet, sosyalizme hayır diyen şaşkın da.

Konu, malum, ülkenin en büyük meselesinin ne olduğu?

Genç şoför fakülte mezunu. Ne fakültesi olduğunu söyledi de ayıp olmasın diye yazmıyorum. Ama herhangi bir Avrupa ülkesinde havada kapılacak türden bir mezun. Yevmiye 100 liraya 12 saat direksiyon sallıyor.

Önceleri Sibel Köse, Dolunay, Ece Göksu’dan caz dinliyordum, sonra Tarkan’a, Mustafa  Sandal’a döndüm. Kesmedi Orhan Gencebay’ın eski parçalarına geçiş yaptım. Geçenlerde reisin doğum gününe pasta yaptırdığını duyunca ondan da vazgeçtim. Tamam Reis’e lafımız yok ama sanatçı muhalif olur. Şimdi kulaklıkla Metalika dinliyorum. Adamlar benim yerime küfür ediyor gibi müzik yapıyorlar. Hele bir gurup var, şimdi aklımda değil ismi, “Pooooork” (boğazından hırlayarak) diye bağırıyor. Süper.

“Poork ne kardeşim” diye soruyor 2 çocuklu kadının yanına ilişmiş ev kadını kılıklı çocuksuz kadın. Arkadaki koltuktan elinde fotokopi notlarından öğrenci olduğu anlaşılan genç atılıyor.

Domuz abla, domuz.

“Yok ya domuz “şivayn” demek. Kandırma milleti. Biz de Alamanya’nın Kölün şehrinde kaldık yıllarca.” diye çıkışıyor arkalardan, dünyadaki tek yabancı dilin Alamanca olduğuna inanmış sünnet sakallı dayı.

Suskun genç birden parlıyor.

Amca kendine gel. Bir kere o şivayn değil, şivan. Şarkıcı. Adamı kötülemek için sünnet sakallı alaman işçiler uydurmuş kelimeyi bes belli. Hayır arkadaşlar, google’a baktım domuz İngilizce “Pig” demekmiş. “Pork” domuz eti.

Diye düzeltiyor, bindiğimizden beri iki elinin başparmaklarını ışık hızıyla, mahkeme daktilolarından bile daha hızlı kullanarak vatsaptan arkadaşıyla telefonda haberleşen genç kız.

Saçlarını arkadan bağlamış, yaşı geçmeye yüz tutan deri montlu adam konuya son noktayı koymak istermiş gibi, yüksek sesle konuya giriyor.   

 Siz google’a filan bakmayın. Ben İngiltere’nin Brighton’ındayım yıllardır. Hâlâ oradayım.

Politikacıların dilinde pork halk demek. Milletvekilinin kendi seçim bölgesi için bütçeden koparttığı paraya “Pork barrel” derler, yani domuz gövdesi.

            “Tövbe estağfurullah” diye söyleniyor en öndeki tek kişilik koltuğa sıkışmış gibi oturan mütedeyyin kılıklı emekli amca. “Tövbe estağfurullah”. “Koyun gibi mübarek hayvan dururken siz nelerden bahsediyorsunuz. Domuz haram. Sağda inecem.”    

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...