16 Şubat 2019 23:06

Ejderha yasaları

Ejderha yasaları

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Adı Cyntoia Brown ve hayatının yarısını hapishanede geçirdi. Neden? Çünkü 16 yaşında, bir genç olarak, adam öldürdü. Genç bir insan neden böyle bir şey yapar? Çünkü öldürdüğü adam, kendisine tecavüz edip ölüm tehditleriyle fuhşa zorlayan kadın tacirinin, onu bir somun ekmek gibi sattığı adamdı.

Satıldığı kırk beş yaşındaki emlakçı, Cyntoia’nın sözleriyle “garip davrandığı için” kendini  öldüreceğinden korktu, cesaretini topladı ve adamın kendi silahlarından biriyle onu vurdu.

Bu 2004 yılında oldu. Tutuklandı ve 16 yaşında olmasına rağmen jürinin kararıyla bir çocuk olarak değil bir yetişkin olarak 60 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu ömür boyu hapis cezasının yaklaşık 15 yılını Tennessee’deki Nashville Kadınlar Hapishanesinde sürdürdü. Normalde,  51 yıl parmaklıklar ardında kaldıktan sonra 67 yaşında tecilli olarak tahliye hakkı vardı.

Film Yapımcısı Daniel Birman, mahkum edildiğinden beri Cyntoia’ya eşlik etti ve 2011’de hayatını ve dava sürecini “Me Facing Life: Cyntoia’nın Hikayesi” başlıklı bir belgeselle kamuoyuna sundu. O zamandan beri, dünya çapında giderek daha fazla insan davanın yeniden görülmesi  için kampanya yürütüyor.

“FreeCyntoiaBrown” etiketi özellikle filmin 2017 yılında televizyonda yeniden gösterilmesinden bu yana tekrar gündeme geldi. Bunun üzerine yarım milyondan fazla insan Cyntoia’nın derhal serbest bırakılması için hazırlanan bir dilekçeyi imzaladı. Kim Kardashian, Cara Delevingne ve Rihanna gibi şov dünyasının yıldızları seslerini Cyntoia’nın savunmasına yükseltti ve adli skandala dikkat çekti.

Şarkıcı Rihanna Instagram’da şöyle yazdı: “16 yaşında ‘boyun kesen’ lakaplı bir kadın taciri tarafından fuhşa zorlandığınızı düşünün. Günlerce çeşitli erkekler tarafından uyuşturucu verilip tecavüz edildikten sonra, 43 yaşındaki bir vahşi hayvan sizi satın alıyor ve cinsel tacizde bulunmak için evine götürüyor.

Reality TV Yıldızı Kim Kardashian, Twitter’e ABD’nin hukuk sisteminin başarısız olduğunu yazdı: “Genç bir kızın fuhşa zorlandığını, cesaretini toplayarak kendini koruduğunu ama bunun karşılığında müebbet hapis cezasına çarptırıldığını görmek yüreğimi parçalıyor.”

“Tennessee Valisi Bill Haslam nihayet 7 Ocak 2019’da onu affetti ve 19 Ağustos’ta serbest bırakılacağını açıkladı. O  gün, Cyntoia Brown tam olarak 15 yıl hapiste yatmış olacak ve 32 yaşında yetişkin bir kadın olarak kabus dolu hayatını geride bırakacak. Hayatının geri kalanını, diğer kız ve erkek çocuklarının kendisinin yaşadıklarını yaşamaması için yardım etmeye adamak istiyor. Avukatı Houston Gordon, valinin kararının “Çocukların ve ergenlerin yetişkin cezaevlerine konulmasına izin veren” ejderha yasalarını değiştirmek için ulusal uyarı çağrısı olarak anlaşılması gerektiğini söylüyor. Çünkü onlar çocuk veya ergen, küçük yetişkin değiller!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...