23 Ocak 2019 00:00

Yoksulluk, yoksunluk

Yoksulluk, yoksunluk

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Sadece 26 kişinin servetinin tüm dünya nüfusunun yarısının servetine eşit olduğunun farkında mıyız? Kapitalizm bize ‘26=3.8 milyar’ demekte, ya bizim yanıtımız? Yoksulluğa dair çalışmaları ile bilinen Oxfam’ın bu hafta yayımlanan yıllık raporundan bir kez daha duymuş olduk bu gerçeği.

Malum, dün Davos’ta dünya ekonomik forumu başladı. Orada 3.8 milyarlık dünya nüfusuna yer yok. Yakında yoksullara organlarını satmayı mı önerirler, yaşayıp göreceğiz.

2010 yılında Yunanistan ekonomik krize girdiğinde iktidardaki Alman partileri Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile koalisyon ortağı Hür Demokrat Partinin (FDP) bazı üyeleri, borçlarını ödeyebilmesi için “Adalarını satmasını” önermişlerdi. Bu önermenin yoksulluk ve borç kıskacında olan insanlara ‘İki böbreğinden birini satmasını’ önermekten pek farkı yok kanımca.

Kriz ülkemizde de derinleşiyor. Salt ekonomik değil siyasal ve sosyal kriz iç içe. Tam bir sağlıksızlık ortamı. “Salt bedensel ve ruhsal değil, aynı zamanda sosyal ve siyasal iyilik hali olan sağlıklılık” çok uzağımızda. Yoksulların elleri ama tüm ülkenin ruhu üşüyor. Nicedir ülkede seksen milyon nüfusu buluşturan tek bir sevinç ya da elem yok. Yerinden edilmişlik müthiş şekilde yeniden hortladı. Ama kentsel dönüşüm kamuflajı ile ama sokağa çıkma yasakları ve zorunlu boşaltmalarla bir arada yaşamdan savruluyor insanlarımız.

Açlık grevleri 100 günü aşmış. Milyonlar teyakkuzda, daha büyük milyonların haberi yok. Bir milletvekili cezaevinde açlık grevinde, yaşamın kıyısında; bir diğer milletvekili hem TBMM başkanı, hem belediye başkan adayı!

Bir bölgenin tüm belediye başkanları görevden alınmış, kayyum atanmış, kayyumların ekseriyeti belediye bütçesini kevgire çevirmişken yerel seçimlere gidiliyor. İktidarın beğenmediği sonuçlarda yeni kayyumlar muhtemel.

Hasılı koca dünya ve ülkemiz ‘sirke’ döndü. Yoksulluk ve yoksunluğu iç içe yaşıyoruz. Demokrasi, insan hakları, eşitlik yoksunuyuz. Oysa, bir arada basit cümlelerle yarını kurmak için çokça neden birikti. Umut ise baki.

Sağlıcakla kalın.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...