11 Ocak 2019 00:56

CYYK’den ‘devletin partileşmesi’ yolunda bir adım

CYYK’den ‘devletin partileşmesi’ yolunda bir adım

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Yerel yönetim seçimine 80 gün kala, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimleri Kurulu (CYYK), “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Yerel Yönetimler Sistemi” adı altında bir sempozyum düzenledi.

Önceki gün düzenlenen sempozyumun ilk günü, Beştepe’de Saray’da yapıldı. Diğer oturumların ise bir “otel”de sürdürüleceği belirtiliyor.

Sempozyumun adı ve düzenleyenin Cumhurbaşkanlığına bağlı bir kurul olduğu dikkate alındığında; “Ne güzel, yerel yönetimler seçimi sürecinde Cumhurbaşkanlığı yerel yönetimler konusunda bir sempozyum düzenlemiş; böylece vatandaş, yerel yönetimler konusunda bilgilendirilecek” diye düşünülebilir.

Ama pek öyle olmadı!

CYYK BİR SİYASİ KURUL DEĞİL DEVLET KURULUDUR

“Neden öyle olmadığı”nı, kurulun ne olduğuna bakarak yanıtlayalım:

CYYK, nasıl bir kuruldur?

CYYK, Cumhurbaşkanlığı tarafından kurulan, doğrudan Cumhurbaşkanlığına bağlı kurullardan birisidir.

Yani bu kurul, yarı resmi dernek, oda ya da vakıf gibi bir kuruluş değil; doğrudan “tam resmi”, açıkça “Yüzde yüz bir devlet kuruluşu”dur.

Kurulun bütün üyelerinin yüksek maaşları ve bütçesi, elbette sempozyumun masrafları da, sadece AKP’lilerin değil CHP, İYİ Parti, EMEP, ÖDP, HDP... tüm partilerin taraftarlarından, partisiz vatandaşlardan alınan vergilerle karşılanmaktadır.

Seçim sürecinin ateşli tartışmalara sahne olduğu bir dönemde, bir devlet kurumu “yerel yönetimler sempozyumu” yapıyorsa, beklenen; her siyasi görüşün yerel yönetimle ilgi düşüncelerini ifade edebilecek kişilerin yanı sıra her görüşten bilim insanlarının, herhangi bir siyasi sınırlama getirilmeden katılmasıdır.

Ancak böyle olmadı!

DEVLETİN DEĞİL AKP’NİN YEREL YÖNETİM SEMPOZYUMU

Tersine, TV haber kanallarında naklen yapılan yayınlar, haberlere yansıyanlar açıkça göstermiştir ki; sempozyumun baş konukları ve konuşmacıları; Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP-MHP ortaklığının İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Binali Yıldırım’dır! Bir de Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı ve 31 Aralık seçiminde de AKP adayı olan Fatma Şahin!

Üstelik bu konuşmacılar, “Bir devlet kurumunun sempozyumunda konuşuyorum, parti toplantısında konuşuyor gibi konuşmamalıyım” diye bir kaygıya kapılmıyorlar. Sanki, “Bir kürsü buldum, öyleyse ne biliyorsam söyleyip, muhalefet aleyhine ne kadar atıp tutarsam o kadar iyi olur” dercesine parti övgüsü yapıyorlar. Her bir konuşmacı, partilerinin nasıl bir belediyecilik yaptığından, kişisel olarak ne kadar büyük belediyeciler olduklarından dem vuruyor. Özellikle de Cumhurbaşkanı Erdoğan; CHP’den, Kılıçdaroğlu’dan başlayıp sonra da AKP-MHP koalisyonuna katılmayan muhalif partiler hakkındaki bütün suçlamalarını sayıyor döküyor.

Kısacası, “Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetimleri Kurulu” gibi bir devlet kuruluşunun düzenlediği sempozyum, AKP’nin yerel yönetimler sempozyumu olarak başladı. Muhtemelen de sempozyumun “otel”de sürdürülecek devamı da AKP’nin yerel yöneticiliği propagandası olarak, partizan “akademisyen” ve “uzmanlar” tarafından sürdürülecek.

TEK PARTİ DEVLETİNE DOĞRU

Çünkü “Perşembenin gelişi çarşambadan belli”dir! Dahası, AKP’nin girdiği yol başka bir yere çıkmıyor, çıkmaz da.

Burada, “TBMM Başkanı görevinden istifa ettirilmeden belediye başkan adayı yapılıyorsa daha ötesi var mıdır?” diye sorulabilir.

Vardır elbette!

Çünkü Erdoğan ve AKP’si, arkasına MHP’nin teşvikini de alarak, “tek parti tek adam rejimi” inşasında hızlı adımlar atmaktadır.

“Tek parti rejimi”nin bir yanı, partinin örgütlerinin yerellerde devlet kurumlarıyla iç içe geçerek(*) aralarındaki farkın silikleşmeye başlamasıdır.

Devletin partileşmesinin öteki yanı ise devlet kurumlarının parti örgütleri olarak çalışmaya yönelmesidir. CYYK’nin düzenlediği “yerel seçim sempozyumu” bunun bir ifadesidir. Ki bu yol, devletin kurumlarının “tek parti”nin kurulları, örgütleri gibi görevler üstlenmesinin, giderek parti ile devletin kurullarının iç içe geçerek aynılaşmasının yoludur.

Bu iki halin de klasik biçimlerini CHP’nin tek parti döneminde ve Almanya, İtalya ve öteki faşist yönetimlerde gördük.

Bu yüzden de CYYK tarafından düzenlenen bu sempozyum “devletin partileşmesi” yolunda Erdoğan yönetiminin geldiği yeri göstermektedir. Bu açıdan sempozyumun böyle düzenlenmesi, basit bir “partizanlık vakası”, “rastlantısal bir durum” değil; devletin en tepesinden bilinçle uygulamaya sokulan bir girişimin ifadesidir.

Bu girişimin, hâlâ hükümetten bağımsız kalan medya ve muhalefet partileri tarafından görmezden gelinmesinin ise, bu doğrultuda atılan adımları cesaretlendireceği bilinmelidir.

Buradan ilgililere duyurulur.

(*) Buradan valilerin, kaymakamların da siyasi partinin (tek partinin) il ve ilçe başkanları olmasına kadar varılır. Ki, “Devlet memuruna siyaset yapma hakkı tanıyoruz. Demokrasiyi görülmemiş biçimde genişletiyoruz” denilerek bunun yapılmayacağının, bugün artık hiçbir garantisi yoktur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...