05 Ocak 2019 00:10

Apple’da kriz

Apple’da kriz

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Geçtiğimiz gün Apple CEO'su Tim Cook, açık bir mektup yayınlayarak [0] 29 Aralık'ta biten çeyrek dönem için kâr tahminini 89-93 milyar dolar aralığından 84 milyar dolara çekti. Cook'un tahmin edilen kârdaki düşüşe dair gerekçeleri:

 *Yeni modellerin satışına bir önceki çeyrekte başlanmış olması

  *Doların uluslararası piyasalarda gücünün artması

  *Yeni cihazların çeşitlerinin çokluğuyla da bağlantılı olarak üretim tedarikten kaynaklı gecikmeler

  *Gelişmekte olan bazı pazarlardaki ekonomik zayıflıklar

  *Beklenenin altında iPhone yükseltmesi

  *ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşı

Bu gerekçelerden ilk üçünün bir önceki kâr tahminlerindeki beklentileri ile uyumlu olduğunu belirten Cook, son iki maddeden beklentilerinin üstünde etkilendiklerini açıkladı. Bu Apple'ın son yirmi yılındaki ilk kâr tahmini düşüşüydü. Cook'un bu açık mektubu üzerine Apple hisse senetleri son altı yılın en hızlı düşüşünü yaşayarak yüzde 8,5 civarında değer kaybetti. Apple gibi dev bir tekelin yaşadığı bu büyük düşüşün hem bağlantılı şirket ve sektörlerde hem de piyasalarda ciddi etkileri olacaktır. Bu etkileri değerlendirmeyi işin erbaplarına bırakıp biz bizi de ilgilendiren Tim Cook'un mektubunda değinmediği sebeplere bakalım.

Öncelikle giriş seviyesi iPhone'ların satışa ilk sunuldukları andaki fiyatları yıldan yıla ciddi şekilde arttı. iPhone 5'in ilk fiyatı 199 dolardı. iPhone SE'nin 399 dolar. Güncel modellerin en ucuzu olan iPhone XR'ın ise 750 dolar. Bu büyüklükte bir fiyat artışının satışlarda bir etki yaratmaması mümkün değildi. Apple'ın kendi cihazlarının tamiri ve yeniden kullanıma kazandırılmasını engellemeye dair tüm çabalarına rağmen pek çok kişi cihazlarını yüksek fiyatlı ve eski modelleri tamiri reddeden resmi servisler yerine gayrı resmi servisleri tercih etti. Bu sayede -Apple'a kalsa- artık kullanılmaması gereken 5C ve öncesi modeller hâlâ kullanılıyor ve ikinci el alınıp satılıyor.

Hatırlayacağınız üzere 2017'de Apple'ın bataryası eskiyen cihazlarda, cihazı kasten yavaşlattığı ortaya çıkmış ve bu skandal üzerine Apple tepkileri dindirmek için indirimli batarya değişimi kampanyası başlatmıştı. Bu kampanya ile salt bataryasını değiştirerek eski cihazlarını kullanmaya devam edenlerin sayısı da az değil.

Bütün bunlara Apple'ın kulaklık girişi gibi bazı konularda burnunun dikine gitmesi ve Qualcomm ile yaşadığı patent savaşları nedeni ile bazı ülkelerde bazı ürünlerine koyulan satış yasağı da eklenince kârının azalması pek de anormal görünmüyor.

[0] https://goo.gl/es1NtQ

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...