24 Aralık 2018 23:50

Alt ligler tatilde

Alt ligler tatilde

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Alt ligler de, Süper Lig ve onun kadar göz önünde olmasa da maçlarına dair bilgilere kolay ulaşılabilen 1. Lig gibi geride bıraktığımız hafta tatile girdi. Peki, 2018-2019 sezonunun ilk yarısından ne gibi çıkarımlar yapabiliyoruz?

Evvela 3. Lig’e bakalım…

Üç gruptan oluşan, profesyonel liglerin en alt basamağında 2. ve 3. grupta düşme hattı da, yükselme hattı da belirsiz sınırlarla çizili. Puanlar birbirine o kadar yakın ki; sezon sonunda ilk devrenin liderlerini düşmekten zor kurtulmuş görmemiz olası. Peki 1. grupta? Orada işler biraz karışık. Yükselme hattında bir puandaşlık söz konusu fakat bunu düşme hattı için söyleyemiyoruz. Zira ilk üçte yer alan Nevşehir Belediyespor 33, Hekimoğlu Trabzon 33 ve Tire 1922 ise 30 puanla devreyi kapattı. Ancak iki takımın küme düşeceği bu grupta son sırayı alan Körfez FK’nin iki, bir üst basamağındaki Erbaaspor’un ise 11 puanı var. Erbaa’nın üstünde ise 13 puanlı Tepecik ile 14 puanlı Erzin Belediyespor yer alıyor.

Grubun tek gözden çıkarılanı, bir dönem AKP’nin sükseli bir yönetim kadrosuyla gövde gösterisi yaptığı Körfez FK. Bu kulübün birkaç yıl içinde futbolun geri dönüşüm kutusuna atılacağını öngörmek için de kahin olmaya gerek yok doğrusu.

2. Lig’e geldiğimizde, yönetim faciaları gözümüze çarpıyor. Zira 2. Lig Kırmızı Grup bir nebze birbirine yakın puanlarla şekillenmiş olsa da Beyaz Grup’ta sıfırın altında seyreyleyen kulüpleri görmemek mümkün olmuyor.

Grubun son iki sırasında -1 puanlı Manisaspor ile -10 puanlı Gaziantepspor yer alıyor. Dahası, bu kulüplerden Manisaspor dokuz, Gaziantepspor ise 21 puan silme cezasına çarptırılmıştı. Yani Gaziantepspor aslında topladığı 11 puanla grupta 15. sıraya yerleşecekken, son sırayı boyluyor.

İki tabloyu üst üste koyup ışığa tuttuğumuz zaman, geçmişten gelen bir reklam kulağımızda çınlıyor: “Yok aslında birbirimizden farkımız ama biz Osmanlı Bankası’yız”

Körfez’in de, Gaziantespor’un ve Manisaspor’un da yaşadığı problemler özünde aynı. Geçmiş yönetimlerin yol açtığı kaosların faturası, sonraki yönetimlere veya ortalık güllük gülistanlıkken futbol oynamak için bu kulüpleri tercih etmiş futbolculara kesiliyor. Son yıllarda karşımıza çıkmadığı sezon yok denebilecek puan silme cezasının temelinde, eski dönem futbolcularına ödenmemiş meblağlar yatıyor.

Oysa çözüm belli.

Kulüpler, tüzüklerine ekleyecekleri “Borçlardan dönemin yönetimleri sorumludur” varî bir ibare ile daha güvenilir, daha korunaklı bir spor çatısı inşa edebilir. Ancak bunu kaç kulüp tercih edecektir? Öyle ya, seçimi kaybetme ihtimali belirince alelacele bir şekilde kulüpleri kendilerine borçlandıran yöneticilerin liglerinden bahsediyoruz.

Burada futbol, aslında hep tatil. Sadece ziller henüz çalmadı.

O da yakındır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...