15 Aralık 2018 23:28

Elbert Howard

Elbert Howard

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Öz Savunma İçin Kara Panter Partisinin altı kurucusundan biri olan Elbert Howard üzerine...

Adı Elbert Howard’dı ama Kara Panter Partisindeki yoldaşları ona “Big Man” (Büyük Adam) adını verdiler. Gerçekten de bir Amerikan futbolu oyuncusu gibi iriydi ve atletik bir vücuda sahipti. Robert George (Bobby), Seale ve Huey Percy Newton gibi 1966 ekim ayında Kaliforniya’nın Oakland şehrinde Öz Savunma İçin Kara Panter Partisini kuran altı kişiden biriydi. Howard, 1974 yılına kadar partinin aktif bir üyesiydi. Merkez komitesinde yer almaktaydı ve basına yönelik çalışmadan sorumlu olan (enformasyon bakan vekili) ikinci kişiydi. Zaman zaman parti yayın organı The Black Panther’in yazı işleri müdürlüğünü yaptı.

Chattanooga, Tennessee’de doğdu ve büyüdü. 1960’da ABD Hava Kuvvetlerindeki dört yıllık görevinin bitmesinden sonra Kaliforniya’da kaldı.

‘Kara Panter Partisine Girdikten Sonra’ başlığıyla anılarını bir blogda yayımladı: “Oakland, dostane insanların yaşadığı siyah bir topluluk gibi görünmekteydi. Bunun nedeni orada polise bağlı saldırı birliklerinin siyahlarla beyazlar arasına net sınırlar çizmiş olmasıydı. Siyahlar bu sınırı geçerlerse öldürülebilecekleri şeklinde uyarılmaktaydılar. Bu tür ölümcül sonuçlarla her hafta karşılaşılmaktaydı. Bir siyah, polis tarafından öldürüldüğünde resmi makamlar tarafından meşru müdafaa olarak kabul ediliyor ve geçiştiriliyordu. Bu nedenle Panterler, polis şiddetine karşı silahlı gruplar oluşturarak siyah halkı korumaya başladılar.

Elbert, etkileyici iriliği, atletik vücudu ve Afro görünüşüyle kamuoyunun dikkatini çekti ve Panterler’in fotojenik ikonu haline geldi.

Aslında sakin ve şov yapmayı değil de gerçeklerle ilgilenip onları ortaya koymayı esas alan bir yapıya sahipti. Nerede ihtiyaç varsa orada görev alan, Panterler’in sık sık mahkemeye çıkarılıp tutuklanan önderlerinin boşluğunu dolduran biriydi.  Big Man Howard Elbert, partisinin yaşaması için elinden gelen her şeyi yaptı. Yetenekli, çalışkan bir redaktör ve gerektiğinde parlak bir konuşmacıydı. Partiden ayrıldıktan sonra da baskı altında tutulanları mücadeleye çekmek için çaba harcadı. 2005 yılında yayımlanan ‘Nasıl Görüyorum’ adlı makalesinde;  “İnsanların tarihimizi araştırmaları ve ondan ders çıkarmaları iyi olurdu. Kara Panter Partisinin siyahların hakları için düzenlediği ücretsiz kahvaltı, polis ve sağlık kliniklerinin kontrolü kampanyalarını nasıl örgütlediğini öğrenin. Kendimizi kurtarmak istiyorsak uyanık olmalı ve örgütlenmeliyiz” diye yazmıştı.

Kara Panter Partisinin efsane Enformasyon Bakan Vekili Big Man Howard’ın anısına: Bütün iktidar halklara!

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...