14 Aralık 2018 23:31

Adil kullanım kotası kalkarken fiyatlar uçtu

Adil kullanım kotası kalkarken fiyatlar uçtu

Fotoğraf: Envato

Paylaş

2016 sonlarında kaldırılacağı ilk açıklandığından bu yana adil kullanım noktası/kotasının (AKN, AKK) kullanıcıların lehine olacak şekilde kaldırılmasını beklemiyorduk. Ancak geçen iki yılda BTK ve ilgili bakanlıklardan yapılan açıklamalar kullanıcılarda böyle bir algı oluşturmuş olmalı ki Türk Telekom’un açıkladığı limitsiz internet fiyatları kullanıcılarda büyük bir öfkeye yol açtı. Taahhüdü bitenler ve yeni aboneler için Türk Telekom’un sunduğu fiyatlar AKN’li paketlerine kıyasla astronomikti. Bu limitsiz paketler zaten aşağı-yukarı bu fiyata satılıyordu. Üstüne bir de Türk Telekom’un 2019’a girerken dalga geçer gibi 4 Mbps’lik paket sunması eklenince mevcut limitli paketlerle aynı fiyata limitsiz paket edinebileceğini düşünenlerin öfkesi doğal olarak sosyal medyaya yansıdı. Türk Telekom açıkladığı fiyat listesini geri çekmek zorunda kaldı. Bu yazının yazıldığı saatlerde Türk Telekom’un ana sayfasındaki “İnternette sınırlar kalkıyor” duyurusu hâlâ sıkça sorulan sorular ve yanıtlarının olduğu sayfaya[0] yönlendiriliyordu. Öte yandan açıklanıp geri çekilen fiyatlar kıyıda kenarda kalmış bir sayfada[1] aynen tekrar ediliyordu. 

Giderek yaygınlaşan 2K, 4K ve 8K gibi yüksek çözünürlüklü video formatlarını görmezden gelsek bile artık standart sayılan HD(1080p) bir videoyu takılmasız izlemek için Youtube’da 8-12 Mbps’lik, Netflix’te ise 6-8 Mbps’li bir hıza ihtiyacımız var. İnternet kullanılan hemen her evde telefon, tablet, televizyon ve bilgisayar gibi birden fazla cihaz ve birden fazla kişinin aynı bağlantıyı kullandığını da göz önünde bulundurduğumuzda en azından 16 Mbps tercihen 24-25 Mbps’lik bir bağlantının bugün için ideal olduğunu söyleyebiliriz. 24 Mbps limitsiz bağlantının 24 ay taahhütle Türk Telekom’daki son fiyatı ilk on iki ay 119,90 TL, ikinci on iki ay ise 129,90 TL. 25 Mbps bağlantı KabloNet’te 79,99 TL, Superonline ve Vodafone’da ise 89 TL. 

Uluslararası bant genişliği fiyatları her yıl ciddi şekilde azalıyor. Yani başta Türk Telekom olmak üzere AKN’nin kaldırılmasını bugün daha fazla kâr için kullanmaya çalışan servis sağlayıcıların bu bağlantıları çok daha ucuza sağlaması mümkün. Ancak ciddi bir kullanıcı tepkisi yükselmeden derdi daha fazla kâr etmek olan servis sağlayıcıların ve alandaki düzenlemeleri yapan kurumların fiyatları düşüreceğini beklemek hayalcilik olacaktır. 

[0] https://goo.gl/sjPZ1H
[1] https://goo.gl/L7V9BU

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...