10 Aralık 2018 23:05

Seçime doğru

Seçime doğru

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Ülke gündeminin ana odağında yerel seçimler, bu seçimler öncesi ağırlıklı olarak medya odaklı ilerleyen ittifak tartışmaları ve dahası varken; bu hafta 2. ve 3. Lig’deki belediye takımlarının durumlarına bir göz atmak en doğrusu olacaktı.

2. Lig kırmızı grup ile başlayalım…

Grupta dört belediye takımı yer alıyor. Bu takımlardan Etimesgut Belediyespor 20, Sivas Belediyespor ise 19 puanla; geride kalan 16 hafta neticesinde grubun orta sıralarında yer alıyor. Manisa BBSK 32 puanla liderin beş puan gerisinde ikinci sıradayken, Menemen Belediyespor ise Manisa temsilcisi ile puandaş bir şekilde averaj ile üçüncü sırada… Playoff sınırı ise şu hafta itibarıyla 29 puan.

2. Lig beyaz grupta yer alan tek belediye takımı olan Sancaktepe Belediyespor ise topladığı 30 puanla playoffun son takımı Kastamonuspor ile eşit puanda, ancak averaj ile altıncı sırada yer alıyor. İkinci Lig’deki ilk sezonunu altıncı sırada tamamlamış olan, iki yıl öncenin 3. Lig şampiyonu için fena bir durum değil işin aslı…

3. Lig demişken…

Beş belediye takımının yer aldığı 3. Lig 1. grupta, Erzin Belediyespor 13 puanla düşme hattının üç puan üstünde konuşlanmış durumda. 20’şer puanlı Kozan Belediyespor ve Karaköprü Belediyespor ise orta sıralarda seyreylerken; Nazilli Belediyespor 26 puanla playoffun son takımıyken; Nevşehir Belediyespor ise 32 puanla grup ikincisi Hekimoğlu Trabzon’un önünde, zirvede yer alıyor. 

3. Lig 2. grup, altı belediyespor ile en ‘siyasi’ grup olma özelliği taşıyor! Dahası, bu takımların sıralamadaki dağılımı ile de demokrasi dersi veriyor. Son sırasında Bergama Belediyespor, düşme hattının dört puan ve iki basamak üstünde Elaziz Belediyespor, playoff hattının bir basamak altında Van BBSK, üçüncü sırada Sultanbeyli Belediyespor, ikinci sırada Altındağ Belediyespor ve zirvede Kırşehir Belediyespor yer alıyor.

Profesyonel liglerdeki son durağımız olan 3. Lig 3. grupta yer alan üç belediye takımından 18 puan toplayan Fatsa Belediyespor orta sıralarda; Çorum Belediyespor ise topladığı 25 puanla playoff hattının son sırasında, Serik Belediyespor ise 29 puanla lig üçüncüsü…

İşin asıl ilginç noktası ise, bazı istatistiklerde yatıyor.

2. Lig’de, 2012-2013 sezonundan bu yana sadece iki belediye takımının küme düşmesi ilginç bir tesadüf olsa gerek. 2012-2013’te Denizli Belediyespor, 2017-2018’de ise Nazilli Belediyespor küme düşen belediye takımları olarak bu istatistiği oluşturdu.

Halen, 2. Lig’de mücadele eden beş takımın olduğunu, 1. Lig’de hiç belediye takımı olmadığını ve Süper Lig’de BB Erzurumspor hariç hiç ‘belediyespor’ yer almadığını düşünecek olursak ortada şöyle bir muamma beliriyor:

3. Lig’de (mevcut durumda) 14 belediye takımının yer aldığını göz önünde bulundurduğumuz zaman, ki bu rakamın yükseldiği sezonları da yaşadık, demek ki bir sirkülasyondan pek söz edemiyoruz. Yani bu belediyesporlar 3. Lig’de zirve mücadelesi verse dahi 2. Lig’e çık(a)mıyor.

Öyle ya, geçtiğimiz sezon 3. Lig’den yükselebilen tek belediye takımı Manisa BBSK olmuş; playoffa kalan iki belediye takımı da (Elaziz Belediyespor ve Sultanbeyli Belediyespor) elenmişti. Keza bir önceki sezon da bir tek Sancaktepe Belediyespor yükselmiş, playoffa kalan Manisa BBSK ve Çorum Belediyespor elenmişti. Üç sezon geriye gittiğimizde ise BB Erzurumspor ve Etimesgut Belediyespor’un doğrudan, sonradan adı Niğde Anadolu FK olacak olan Niğde Belediyespor’un ise playoff ile 2. Lig’e yükseldiğini görüyoruz. Ancak o sezon bir istisna zira bir önceki sezonda da istatistik hemen hemen bozulmuyor ve playoffa kalan üç belediye takımından (BB Erzurum, Çorum Belediyespor, Sivas Belediyespor) sadece birisi (Sivas temsilcisi) adını 2. Lig’e yazdırabiliyor. Benzer şekilde dört takımın (Kahramanmaraş BBSK, Bergama Belediyespor, Erzurum BBSK, Menemen Belediyespor) playoffa kaldığı 2013-2014 sezonunda 2. Lig’e yükselebilen tek belediye takımı da Menemen Belediyespor oluyor…

Sözün özü, istisnai durumlar haricinde ortalama bir takımın 2. Lig’e yükselebildiği, onda da tutunabilen veya daha üst liglere tırmanabilen ender takımların görüldüğü bir futbol ortamında inatla belediyespor bünyesinde ‘sportif’ mücadele sürdürebilen kulüplerin varlığı daha ne kadar artacak veya ne kadar bu ölçekte ilerleyecek bilinmez. 2012’den bu yana tablolar ortada, takımlar da ortada. Sirkülasyonu besleyen asıl damar ise, Bölgesel Amatör Lig’de.

İşlevselliği her daim sorgulanan Bölgesel Amatör Lig’i dinç tutma gayesinde olan TFF’nin neyi amaçladığı ise, bu çerçeveden bakıldığında biraz daha netleşiyor sanırım.

Öyle ya, kasa her zaman kazanır…

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...