10 Aralık 2018 23:15

Kaos kültürü

Kaos kültürü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Amerika Birleşik Devletleri dünyanın karmaşık bir bölgesi, dünyamız ise zaten oldukça karmaşık... ABD gibi bir ülkeyi yönetmek, böyle bir emperyalistin “şoförü” olmak bilgelik, iç durumuyla ilgili duyarlılık ve beceriklilik ile gerçekten zeki kafaların varlığını gerektiriyor. Tüm bunlar var olsa bile işlerin iyi gideceğine dair bir garanti yok. Bunu Irak savaşı sırasında gördük. 20 Mart 2003’te Başkan W. Bush’un Bağdat’ı bombardımanıyla başlayan Irak savaşı 11 Eylül 2001’de İkiz Kuleler’e yönelik intikamın ardından başlatıldı. Bu örnek, duygularla yönlenen bir politikanın iflasla sonuçlanacağının kanıtı oldu. 

Şimdiki ABD, sürekli olarak duygularıyla hareket eden bir başkan tarafından yönetiliyor. Hükümetin politikasını nefret ve kin belirliyor. Başkan, gittikçe artan bir benmerkezcilikle hareket ediyor ve buna bağlı olarak güven vermeyen ilişkilerin doğmasına yol açıyor. Bir çocuğun duygu durumu gibi cehennem ateşinden çıkan öfkesi buz dağının soğuğuna çarpıyor. Duygusal politikası sürekli zikzaklar çiziyor ve  istikrarsız ilişkilere neden oluyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, rüzgarda sallanan bir bayrak gibi. Sallanıp duruyor ve hiç kimse biraz sonra nereye döneceğini bilmiyor. Bu zikzakları sırasında kendine itirazsız onay vermeyenleri düşman ilan ediyor, diğerlerini ise daldan dala atlayan aklının kölesi haline getiriyor. 

Onun öfke nöbetleri dünya tarafından şaşkınlıkla izleniyor. Birkaç hafta önce BM Genel Kurulunda, aslında yapılacak ara seçimler için bir oy arttırma içeriğinde olan reality şov tarzındaki konuşması katılımcıların kahkahalarına yol açtı. Ancak delegeler onunla değil, ona güldüler. Dünya ülkelerinin üst düzeydeki diplomatları ABD başkanıyla alay ettiler. 

Trump’ı bir kez daha aksiyonda izledik. Eğer kamuoyu önünde danışmanlarını rezil etmiyorsa  tavsiyelerini sürekli olarak es geçen  “dünya lideri”nin halini gördük. Kendine karşı çıkanları düşman olarak damgalayan, ABD anayasasını hiçe sayan, hükümet üyeleri ile savaş sürdüren, bir dediği diğerine uymayan bir “dünya lideri” ile karşı karşıyayız.

Başını mücadeleci kadınların çektiği ABD vatandaşları, ara seçimlerde Trump’ın politikasına karşı olduklarını gösterdiler. ABD Başkanı Trump’ın kaos kültürünü teşvik eden tiyatrosu sona ermeden bu türden karşı çıkışları epeyce göreceğimizi umut ediyorum. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...