10 Aralık 2018 23:20

Aday dediğin kavun mu ki koklayasın?!

Aday dediğin kavun mu ki koklayasın?!

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Karpuzu bir elinizle alttan tutarken diğeriyle yandan şap şap vurursunuz. En iyi karpuz seçme yöntemidir; sesinden anlarsınız. Fazla tok gelmemelidir ses, kabaktır; fazla gevşek de olmamalıdır, içi geçmiştir. İki elinizin arasına alıp kulağınıza götürerek sıkıp çatırdatarak da anlarsınız –”kütürrr” sesi geldi mi tamamdır. Artık kulağınız hangisine yatkınsa...

Ama iki yöntem de karpuza kabak geni aktarılmamışsa geçerlidir. Bir de nerenin karpuzu olduğu önemlidir. Ses, bu ikisinin ardından önem kazanır.

Kavun seçiyorsanız yine iki yöntemi vardır. Sap tarafını değil altını yoklarsınız; ne fazla sert ne de çok fazla yumuşak olmalıdır. Kesinleştirmek isterseniz yine altını koklamalısınız. Ancak zaten kokulu kavunsa bununla sonuç alamazsınız. Önce Topatan mı, Kırkağaç mı, Çanakkale mi bilmelisiniz; seçme yöntemi bunun ardından gelir çünkü.

Yerel seçim hazırlıklarına bakınca insanın aklına karpuz kavun geliyor. “Seçmece bunlar...” diye bağıran satıcılar. Bazıları ellerinde koca bıçaklar, “keselim abi...” diye garanti de verir.

Seçimlerde neyse ki “keselim” diyen yok! Ama ister kavun gibi alıp koklayın, ister iki eliniz arasına alıp kütürdetin. Başka türlü hangi adayın iyi hangisinin kötü olduğunu anlamanızın olanağı yok çünkü!

İyiyse neden iyi? Hangisi ne savunuyor, yönetime gelirse ne yapacak, belli değil. Bu tür bir tartışmanın zerresi yok! Varsa yoksa benim adayım şu, onun adayı bu. Bir aday belirleme sürecidir, demeyin gitsin! AKP’yle MHP bir yanda, CHP’yle İYİ Parti öte yanda, hiç değilse belirli kentlerde adaylarını tekleştirme uğraşındalar. Hangi adayla ne yapılacak, kimin çıkarı için hangi icraatlarda bulunulacak -duyan varsa beri gelsin! Hangi adayın hangi görüşü savunduğu da belli değil!

Kim nasıl bir yerel yönetim anlayışına sahip örneğin, bu konuda tek bir laf duyan var mı? Hangi aday seçildiğinde ihaleleri tekellere dağıtacak ya da tümü dağıtacak da sadece ihaleleri kapacak şirketler mi değişecek? Yoksa belediye hizmetlerini belediye olanaklarını kullanarak, kamusal hizmet olarak mı yapacak aday? Otobüsleri özelleştirip şirketlere peşkeş çekecek mi örneğin ya da zaten böyleyse kös kös “Eh ne yapalım” mı diyecek, yoksa belediye otobüslerinde ısrarlı mı olacak? Bu kriz koşullarında hele, bir de üstüne zam mı yapacak bilet fiyatlarının, yoksa hemen parasız yapamasa bile, en azından indirime mi gidecek? Kriz demişken, sadece ramazanda iftar çadırları kurmakla mı yetinecek yoksa aşevlerini yoksul halka yıl boyu sürekli mi kılacak? Halka ucuz yiyecek sunmak için tanzim satışları örgütleyecek mi? Özetle; tekelleri mi savunup destekleyecek, halkın çıkarlarını savunup ihtiyaçlarını mı karşılayacak bir belediyecilik yapacak? İki laf etsin şu anlı şanlı adaylar lütfen!

Belediye olanaklarını har vurup harman savurmak var mı yok mu, başkanlığa oturup servetine servet katacak mı aday katmayacak mı? Söz yetmez! “Kendi cebimi doldurmak için başkan olmayacağım, zenginleşmeyeceğim” demekle olmaz. Adayken mal varlığını açıklayıp, gidip noterde örneğin başkanlık döneminde serveti üç kuruş arttığında otomatik işleyecek istifa taahhütnamesi veriyor mu, bu bir. Ve başkanlık maaşı olarak bir vasıflı belediye işçisi kadar maaş almayı kabul ediyor mu, iki. Ve üç; belediye meclisi, encümen ve imar komisyonu toplantılarını halka açık düzenleme taahhüdünde bulunuyor mu?

İçişleri Bakanlığının “Kaşının üstünde gözün var” deyip belediye yönetimlerini zırt-pırt görevden almasına bir lafı var mı adayın, kayyum konusunda ne diyor? Keyfiyeti mi savunuyor yoksa oyunu alıp seçileceği halkın oyuna ve iradesine sahip çıkacak mı?

Yoksa yok Adana, Mersin’le Manisa, Osmaniye MHP’ye, İzmir, Ankara, İstanbul AKP’ye –şu parti bu partiye jest yapıyormuş! Yahu jest yapacaksanız halka yapsanız, olmaz mı?! Hiç olmazsa otobüs biletlerini ucuzlatacağız deyin bari! Ekmek fiyatlarını artırmayacağız -çok mu zor? Tekelleri savunursanız zor tabii! Mansur’du Yavaş’tı, CHP’den mi girecek İYİ Partiden mi diye çekişeceğinize, bu Yavaş beyin neresinde mücevher var onu deseniz! Kasım kasım kasılıyor, ama nedendir, biz de bir bilsek..

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...