26 Kasım 2018 23:15

Maske düştü

Maske düştü

Fotoğraf: Envato

Paylaş

Trump’ın tarih sahnesinden çekilmesinden sonra ne Trump dönemi hiç bir iz bırakmadan sona erecek ne de Trump taraftarları kaybolup gidecek. Hayır, onlar korku ve paranoya atmosferinin yaygınlaşması için ellerinden geleni yapacaklar. 

Bu dönemin sonrasında da toplumsal yaşamda ve uluslararası ilişkilerde kötü ve entrikalarla dolu atmosfer sürecek. Trump’ın mirası öfke, nefret ve acı kaynaklı pis bir koku bırakacak. Bu koku hem ulusun hem de dünyanın kolektif bilincinde yaşayacak. Trump’ın bıraktıkları ABD emperyalizminin onursuz mirasının bir parçası olacak. 

Amerika Birleşik Devletleri, yüzyıllardan beri kendini dünyadaki zayıfların koruyucusu ve baskı altındakilerin kurtarıcısı gibi gösterdi. Ancak o zamanlar dünya iki kutupluydu, bir yanda Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, diğer yanda ABD vardı ve dünya halklarına sosyalizmin mi kapitalizmin mi daha iyi olduğunun gösterilmesi zorunluydu. SSCB’nin çöküşü sonrası ise ABD emperyalizmi dünyada tek süper güç olarak kaldı. 

Ona haddini bildirecek bir güç kalmadığı için ABD emperyalizmi taktığı maskeyi attı. Maskenin  ardından dünyayı tehdit eden, özellikle üçüncü dünya ülkelerine karşı dişlerini gıcırdatan saldırgan bir köpeğin suratı çıkıverdi. Maskesiz ABD, Avrupalı atalarına karşı düşmanca tavır alırken bağımsızlık için çaba harcayan Latin Amerika ülkelerini de küstahça aşağıladı. 

ABD, bu kadar güçlü bir emperyalistin müttefik veya dosta ihtiyacı olmadığından yola çıktı. Onun için sadece köleler veya sömürge valileri vardı. Çünkü emperyalizm politik, askeri egemenlik ve ekonomik sömürü mekanizmasından başka bir şey değillerdir. Emperyalistlerin varlıkları tartışılmasına izin vermedikleri iktidarlarına bağlıdır. 

Trump’ın tekrar başkan seçilip 8 yıllık azami başkanlık dönemini tamamlayıp tamamlayamayacağı henüz bilinmiyor. Belki önümüzdeki 8 aydan sonra tarih sahnesinden çekilecek. Zarlar şu ya da bu şekilde atılacak. Ancak Trump sayesinde ABD emperyalizmi dünyaya beş paralık değer vermediğini gösterdi ve uluslararası ilişkilere tamir edilemeyecek zararlar verdi. 

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...