18 Kasım 2018 00:15

Yaşamın resmi

Yaşamın resmi

Fotoğraf: Envato

Paylaş

KAÇIŞ YOK
Kaçış yok. Betona kesmiş yemyeşil bütün alan. Binlerce, on binlerce göz açılmış gökyüzünü tırmalayan kat kat istiflenmiş katlara. İçerinin karanlığından dışarının aydınlığına. Tek katlı karanlıktan dışarının durmadan gündüzü geceye çeviren çok katlı karanlığına. Kaçış yok artık, yeryüzü ile gökyüzü arasında binler, on binler, yüz binlerce, milyonlarca gözünü açmış olan betondan. Gözünü hiç kırpmadan.

HEP AYNI
Aynı yorgan, seninle örtündüğüm, aynı yastık seninle baş koyduğum. Aynı geceler seninle olduğum.

DENİZ DE
Her gemi eninde sonunda bir limana ulaşır. Her dalga birbiri ardına bir kumsala varır. İkisi de dingindir şimdi. Gemilerin limandan çıkmasını bekleyen deniz de.

YAŞAMIN RESMİ
Ara Güler’i örnek göstererek fotoğrafçılıktaki ustalık, fotoğrafın resmini çekmektir demiştim. Bu söz bütün sanatları işlevleştiren/işlevleştirecek olan yaşamın resmini çekmek demektir.

RESİMLERİNLE
Resimlerine baktım da bugün, resimlerimize. Ne çok gün yaşamışız bir günde. Bir ömür boyu süren güzellikleriyle resimlerinde.

SORGU
Güzün solan renkleri, kuru yapraklar, yolunmuş çiçekler, yanık otlar kışın diri soluğuyla tazelenir mi, yoksa fırtınaları, yağmuru, karıyla büsbütün yok olup gider mi hepsi? Güz ne der buna, kışın kesin karşılığı nedir?

HER GECE
Güldür her sabah sessizce açan. Güneşi içeren rengiyle. Her gece karanlığı aydınlatan rengiyle ışıldayan. Ay parlaklığında. Ay aydınlığıyla.

USTALIK
Öykü yaşam kaynaklıdır. Ustalık, öyküyü yaşamda, yaşamı öyküde yakalayabilmektir.

KARA BİR GÜL
Halfeti’den bir gül getirdiler. Sennur için. Yana yana ateş kırmızısından kara bir güle dönmüş. Kömür karasındaki rengiyle kor ateşi bağrında taşıyan bir gül: ‘Örselenmiş bir kara gül Fırat’ın sularında’*

DÜŞÜNMELİYİZ
Kutlamalarda, şurada burada karanlıktan aydınlığa diyoruz hep. Bir umut bu elbet. Bir çaba, bir savaşım. Aslında aydınlıktan karanlığa neden nasıl geçtiğimizi düşündük mü hiç, düşünüyor muyuz?

SU
Su renktir. Mavidir uçsuz denizlerde göğün rengiyle. Dağ başlarında billurlaşır. Köpüklenir kayalardan atlarken apak olur çavlanlaşan rengiyle. Yeşildir otlukların arasında, yosunların içinde. Ovada dolgun buğday başaklarının altından sarı akar. Bozkırda bozdur rengi. Bozbulanık derler. Kızıla çalan rengiyle kan akar kimi zaman. Göllerdeyse parıldar suyun aynasında. Su yaşamdır. Yaşama yaşam katan rengiyle.

* Sennur Sezer’in ‘Halfeti’ye bir Bozlak’ şiirinden.

YAZARIN DİĞER YAZILARI
Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...